20 juli 2009

Möjliga ommöbleringar i portföljen

De senaste dagarna har jag haft tid att fundera över ommöbleringar i portföljen. I korthet kan man säga att om kurserna fortsätter upp så kommer jag att sälja en del innehav och om kurserna går ned en bit så kommer jag att fylla på med fler aktier, framförallt i befintliga innehav.

Om kurserna fortsätter upp så kommer jag att sälja XACT BULL-aktierna. Rådande kurs är ungefär 111 SEK och jag kommer troligtvis att hoppa av vid 114 SEK. En försäljning vid denna kurs motsvarar en uppgång på 14%, vilket jag är nöjd med. Jag tror fortfarande att tjuraktier är ett bra innehav, men risken för några sura börsdagar känns inte helt främmande. Om jag säljer så kommer jag troligtvis att köpa tillbaka en del av de tjuraktier som jag har idag om kursen pinnar ner ett par procent.

Ett annat innehav som jag funderar på att göra mig av med är NIBE faktiskt. Jag fyllde på med fler NIBE-aktier för 60,25 SEK för inte alls länge sedan. Just nu ligger kursen på 66 SEK. Om kursen fortsätter upp till 72 SEK så kommer jag att hoppa av. NIBE är ett mycket bra och välskött företag, men jag tror inte att kursen kommer att nå så mycket högre än 72 SEK inom nära framtid. Annorlunda uttryckt så tror jag att det finns bättre investeringsalternativ än NIBE om NIBE handlas för 72 SEK givet rådande förutsättningar.

Ett tredje innehav som jag funderar på att överge är HiQ. HiQ är ett IT-konsultföretag som går bra och som utvecklas som man kan förvänta sig, men uppsidan känns begränsad. Bolaget känns som en trygg investering vid dagens nivåer på så sätt att jag tror inte att kursen kommer att sticka ner så mycket mer än vad den är just nu, men å andra sidan så tror jag inte att bolaget inom en näraliggande framtid kommer att presentera någonting som kan få kursen att lyfta. Om kursen sticker upp till 27:50 SEK så lämnar jag. Jag har köpt betydligt dyrare än så, men inräknat utdelningarna (eller rättare sagt splittförfarandet med inlösenaktier) så kommer det att vara en liten förlust bara. Naturligtvis inte riktigt som jag tänkt mig, men så blir det med vissa affärer.

Slutligen så kommer jag att sälja Kinnevik om kursen hoppar upp till 87 SEK. Jag kan företaget för dåligt. Det är möjligt att Tele2, Millicom och MTG kan vara bra innehav som lyfter kursen, men jag är osäker och väljer därför att ta hem en liten vinst om kursen hoppar upp några kronor från 84,25 SEK till 87 SEK. Om Kinneviks portföljbolag rapporterar bra siffror känns inte det omöjligt.

Vad gäller möjliga köp så har jag funderingar på att gå in i Precise Biometrics om kursen letar sig ner till 3:10 SEK. Just nu känns det som att många småsparare drar upp kursen baserat på den aviserade storaffären med den amerikanska myndigheten. Naturligtvis är det befogat att kursen rusar på en sådan nyhet, men mycket kan hända och småbolag är osäkert. För att jag skall våga mig tillbaka in på Precise Biometrics ägarlista så får kursen leta sig ner en bit från 3:66 SEK som aktien handlas på i skrivande stund. Det är möjligt att den inte gör det, men då får jag hitta ett annat tåg att haka på.

En annan för tillfället omskriven aktie är Anoto Group. Jag hoppade av tåget häromdagen efter att kursen hoppat upp ordentligt efter ett uttalande från bolagets VD om att både omsättning och lönsamhet skulle bli väldigt bra om 2-3 år. Aktiekursen hoppade upp runt 20% på uttalandet. Effekten av det var att en säljorder som jag lagt in på 3,90 SEK gick igenom. Kursen ligger fortsatt på 4:30 SEK, dvs ungefär som efter uttalandet i Dagens Industri. Även om det förra äventyret blev en besvikelse (jag hoppade på tåget på 5,40 SEK och gick av på 3,90 SEK) så funderar jag på att haka på igen. Just nu siktar jag på att hoppa på om kursen går ner till omkring 3,70 SEK. Anledningen till att jag funderar på att köpa aktier i bolaget igen är egentligen densamma som sist. Det finns en ganska stor kassa i bolaget, runt 100 MSEK (ungefär 1 SEK/aktie), samt att alltfler börjar använda pennorna, vilket i alla fall är det intryck som jag har fått av bolaget. Tyvärr har jag inte sett någon statistik över hur antalet användare har förändrats i de senaste rapporterna, men jag tror att de relativt många återförsäljarna, eller partners som man väljer att kalla dem, kan få upp användarantalet. En annan sak som skulle kunna lyfta bolaget är om man kan få ner priset på pennan. I dagsläget blir nog de flesta bortskrämda som ser priset. Pennan borde inte kosta mer än 1000 SEK. Priset på Dustin ligger idag på runt 4000 SEK ex moms och det är uppåt väggarna för dyrt för produkten även om den kan i en del fall innebära besparingar. Jag är ganska kluven till bolaget som ni säkert märker, vilket egentligen innebär att jag borde hålla fingrarna borta.

Vad gäller påfyllningar av befintliga innehav så är jag sugen på att fylla på med fler AXIS-aktier om det blir en allmän rekyl nedåt. Aktien straffades ganska hårt i samband med att de presenterade Q2-rapporten. Om kursen utöver detta skulle pressas ned av en allmän nedgång så kan den komma ned i intressanta nivåer. AXIS för runt 60 SEK ser jag som en intressant nivå. Jag har skrivit tidigare om AXIS och då som nu gillar jag att AXIS är världsledande inom en nisch som visar god tillväxt.

Även Investor känns lite intressant att fylla på med om det går ned lite de närmsta dagarna. Jag kritiserade förvisso Börje Ekholm häromdagen för att han inte gör några affärer. Det står jag fortfarande för, men förr eller senare kommer det att presenteras affärer, var så säkra. Jag tror snarare att det blir förr än senare. Dessutom så tror jag att marknaden kommer att reagera glatt när de får reda på att Investor har gjort nya investeringar. Självklart så kommer marknaden inte att reagera positivt om det är en uppenbart dålig affär, men sannolikheten för att en sådan affär skall presenteras är i det närmaste obefintlig. Ett köp av Investor nu, eller vid lägre nivå, skulle alltså kunna innebära att man kan få lite skjuts uppåt inom kort om en ny affär presenteras. Det finns alltså en möjlig kortsiktig möjlig uppgång bakom hörnet. (Möjligen tycker många att detta är ren spekulation, men när man slåss mot tusentals redovisningsfullblod så gäller det att ibland tänka utanför årsredovisningen). Samtidigt handlas företaget för närvarande med en hygglig substansrabatt, vilket gör att sannolikheten för ett totalt haveri är ganska låg. Investor känns med andra ord lockade och om kursen sticker ned till runt 118 SEK så fyller jag nog på mitt redan stora Investor-innehav.

Jag funderar även på att fylla på med Ericsson-aktier. Företaget är välskött och har framtiden för sig. Servicekontrakten som man förhandlat fram med operatörer runt om i världen garanterar intäkter för lång tid framöver, vilket gör att man alltmer går från att vara en ren hårdvaruleverantör till en helhetsleverantör. Ericsson är dessutom välpositionerat i den sammanslagning som kommer att ske mellan telekom och datakom. Mer bestämt så tror jag förr att konsumenter kommer att använda sig av trådlösa internetuppkopplingar á la LTE än fiberkablar. Jag ser inte att man skall behöva ladda ned tusentals filmer i sekunden till sin dator, Det känns i min värld mycket mer logiskt att streama lite i taget från en server.

Vidare så tror jag att Sony Ericsson just nu tynger kursen ganska rejält och jag tror att om Sony Ericsson frikopplas från Ericsson så kommer det att påverka kursen för Ericsson positivt. Ericsson skall inte tillverka eller sälja telefoner (eller vara hälftenägare i ett företag som gör det) samtidigt som man säljer plattformar till telefontillverkare. Det är sällan klokt att direkt eller indirekt konkurrera med sina kunder. När någonting händer med förlustsamarbetet med Sony så tror jag att det kommer att ge Ericsson en skjuts uppåt. För att jag skall ge mig in i Ericsson så skall kursen ned lite, ungefär 75 SEK tycker jag låter bra.

Ett sista bolag som jag har funderat på är SCA. Företaget sägs vara tidigt i konjunkturen med sin förpackningsverksamhet (som dessutom enligt de prognoser jag har sett inte förväntas generera någon större vinst under Q2), vilket gör att det finns utrymme för en liten överraskning i samband med att rapporten presenteras. Dessutom så har företaget omfattande skogstillgångar vilket ger en viss hedge-effekt. Hygiendelen borgar dessutom för att man troligen kan räkna med en ganska bra utdelning även nästa år på runt 3:50-4:00 SEK. Om kursen sticker ned till 83 SEK från nuvarande kurs på 86,75 SEK så är det möjligt att jag slår till.
Det var en sammanfattning på vad jag lurar på i solstolen. Är det någon som funderar i liknande banor? Är det någon som funderar i helt andra banor?

Charlie

Inga kommentarer: