23 juli 2009

Påfyllning av SCA inför rapporten

Jag fyllde precis på med fler SCA-aktier för 90,25 SEK. Efter påfyllningen så har SCA seglat upp som det största innehavet i portföljen, med råge. Min snittkurs ligger nu på 97,30 SEK och i skrivande stund så handlas SCA för 90,50 SEK.

Rapporten skall presenteras runt kl 12, dvs vilken minut som helst. Jag tror, som jag skrivit tidigare, att rapporten kan vara ganska bra. En bra rapport är förvisso redan inprisad i den rådande kursen, men förhoppningsvis finns det lite utrymme till. Billerud rapporterade precis en oväntat bra rapport. Det var den utlösande effekten som fick mig att trycka på köp-knappen.

Om det skulle visa sig att rapporten inte är så bra som marknaden hoppats på och vi får se en nedgång i eftermiddag så är det inte hela världen. SCA är ett stabilt företag, relativt konjunkturokänsligt och de har för vana att dela ut bra. Jag räknar med att nästa utdelning, dvs våren 2010, kommer att landa på 3:50 SEK. Räknat på en kurs på 90,25 SEK så blir det en direktavkastning på nästan 4%. Det tycker jag är bra.

UPPDATERING

Rapporten var enligt mitt sätt att se ungefär i linje med förväntningarna, något bättre kanske. Förpackningsdelen redovisade siffror som var något sämre än väntat, medan hygienprodukter och mjukpapper var något bättre. Efter att rapporten presenterades stack kursen upp till 92 SEK för att sedan falla tillbaka något. Just nu handlas aktien för 90,00 SEK, alltså strax under vad jag precis köpte för. Sammanfattningsvis kan man säga att det blev inget rally, inte ens ett litet, och min påfyllning blev med andra ord inte riktigt som jag tänkt mig. Jag kommer att lägga en säljorder på 93 SEK för en del av aktierna. Efter påfyllningen ligger jag på lite väl mycket SCA-aktier.

Charlie

4 kommentarer:

Diversifierad sa...

Måste bara fråga, varför köpte du så många att du tycker dig ha för stor andel sånna ifall dom går upp 3%? Känns som om du tar mycket risk för liten vinst... Läs förresten gärna mina kommentarer till SCA:s rapport som jag skrev nyss.

Charlie sa...

Nja, stor risk för en liten vinst vet jag inte om jag håller med om. Jag ser det snarare som att jag har en strategi som täcker in både en uppgång och en nedgång. Det är möjligt att jag inte var helt tydlig i mitt inlägg.

Hur som helst, om kursen sticker upp till 93 SEK så kommer jag att sälja. Jag tror att det finns en god chans att den gör det om börsklimatet är fortsatt positivt. Om den inte gör det, vilket å andra sidan också är fullt möjligt eftersom det inte längre finns någon rapportpresentation som hägrar, så kommer jag att ligga kvar. Jag kommer med andra ord ta en liten vinst om tillfälle uppstår, annars så kommer jag förmodligen att ligga kvar på aktierna eftersom jag anser att SCA är ett bra långsiktigt innehav. Att äga aktier innebär en risk, därför genom att göra mig av med aktierna så reducerar jag risken. Dessutom, en uppgång på 3% inom loppet av ett par dagar är en väldigt bra affär.

Kul att du kommenterar. Jag skall läsa ditt inlägg som du nämner.

Charlie

Diversifierad sa...

Det hade ju kunnat bli en stor besvikelse i rapporten också, som kunde ha sänkt SCA 10% eller så. Vad hade du gjort då?

Själv handlar jag ju bara långsiktigt, men ibland kliver jag av för att hålla mig till min strategi eller för att ett företag gått för bra. Som i fallet Danske Bank för någon månad sen där jag sålde 75% av dom aktier jag hade ökat med efter bara två månader, men då hade kursen å andra sidan gått upp över 90%.

Jag skulle aldrig köpa något i en kvantitet som gjorde att jag skulle bli sugen på att minska på grund av för stor portföljvikt innan den gått upp åtminstone 20% relativt resten av portföljen. Däremot finns det ju andra anledningar att sälja, så som tappad tro eller moraliska värderingar.

Charlie sa...

Visst fanns det en risk att rapporten inte alls skulle leva upp till förväntningarna och visst skulle det kunna leda till att kursen skulle kunna gå ner runt 10% eller mer. Risken finns alltid när man handlar med aktier.

Enligt mitt sätt att se var risken för att rapporten skulle vara en stor besvikelse ganska liten. Andra bolag med liknande verksamhet redovisade bra siffror och börshumöret verkade positivt, dvs man valde att fokusera på ljusglimtarna, inte på de evenuella farorna. Om kursen ändå trillat ned runt 10% så hade jag kunnat ligga kvar ett tag. Naturligtvis hade det varit trist och inte alls som jag hade planerat, men då hade de fått ligga kvar. Alternativt om den informationen som fått kursen sticka ned 10% var riktigt dålig (dvs att den borde betingat en nedgång på mer än 10%) så hade jag troligen sålt ändå, men som sagt sannolikheten för det såg jag som liten och det visade sig lyckligtvis vara rätt.

Se det som ett långsiktigt köp i ett företag som du tror på där du säger att om kursen skulle sticka upp mycket på kort tid så säljer du aktierna. Det är inte mer riskfyllt än vilket annat aktieköp som helst. Den enda skillnaden är att jag inte nödvändigtvis måste äga aktier under lång tid.

Det är viktigt att skilja på att vara långsiktig och att äga aktier under lång tid. Det är inte samma sak. Man skall alltid handla aktier i företag som man tycker är bra investeringar på lång sikt. För att avgöra om ett företag är en bra investering så är naturligtvis priset en väldigt viktig faktor. Om priset är för högt i förhållande till potentialen så är det inte ett bra köp och vice versa. Om priset ändras så ändras alltså förutsättningarna och det kan då finnas andra alternativ som är mer lockande. Då kan det vara läge att sälja. En vanlig anledning till att jag säljer är att jag vill minska risken i portföljen.

Det jag försöker säga är att man skall vara långsiktig när man köper aktier - ja. I den frågan är vi överens. Om man inte kan tänka sig att äga aktierna under lång tid så skall man avstå, eller åminstone vara väl medveten om vad man gör.

Däremot så anser jag inte att det finns något värde i sig att äga aktier under lång tid. Att äga aktier är en risk oavsett om man gör det på kort sikt eller lång sikt.

Jag hoppas att du förstår min poäng även om det blev lite ostrukturerat.

Charlie