23 juli 2009

Omstrukturerad portfölj

Jag har semester för tillfället. Förmiddagen hängde jag framför datorn, vilket förklarar mitt lilla SCA-äventyr som jag skrivit om i dagens tidigare inlägg. Förhoppningsvis sticker kursen upp en bit under morgondagen så jag slipper dras med min stora bunt SCA-aktier alltför länge.

Att öka i SCA var en av ett par tänkbara alternativ som jag övervägt, se mitt tidigare inlägg "Möjliga ommöbleringar i portföljen" från den 20 juli. Under förmiddagen kom jag fram till att det nog var bättre att köpa fler aktier i bolaget före rapporten än efter. Sagt och gjort, jag införskaffade ett antal aktier ytterligare för 90,25 SEK. Tyvärr uteblev rallyt även om rapporten var bra, men det var tydligen också vad marknaden förväntat sig eftersom kursen handlades på ungefär samma nivåer både före och efter att rapporten presenterats. Precis efter rapporten så hoppade kursen faktiskt upp till 93 SEK, men ganska snabbt föll den tillbaka till samma nivåer som den handlades till precis innan rapporten presenterades, dvs 90-91 SEK. Kursen drogs inte med upp av de starka amerikanska börserna utan den slutade på dessa nivåer, närmare bestämt 90,25 SEK. Om jag får de aktier som jag köpte idag för 90,25 SEK sålda inom ett par dagar för 93 SEK så är jag nöjd, om inte så får innehavet vara lite oproportionerligt stort. Det är OK även om det inte är optimalt.

Dagens uppgång fick till effekt att jag sålde mina XACT BULL-aktier. När jag lämnade datorn vid lunchtid för att syssla med sådant som man bör göra på sin semester (vara ute med vänner och familj) så var kursen runt 112 SEK och OMX pendlade runt nollstrecket. Jag trodde inte att det skulle bli något drag under dagen så jag blev faktiskt något överraskad när jag såg att börsen hostat till och slutat dagen på +2,1%. Jag antar att det var den starka börsöppningen i USA som bidrog till det goda humöret. XACT BULL-aktierna blev därmed sålda till 114 SEK som beställt och jag är nöjd. Efter att jag sålt så pinnade de på ytterligare och landade på runt 116 SEK. Om börsen går ned några dagar så kommer jag nog att gå in i XACT BULL igen, men det är inte säkert. Framförallt för att jag inte kommer att kunna följa börsen så mycket under nästa vecka. Om kursen letar sig ner under 110 SEK så kommer jag nog att gå in lite igen. Vi får se.

Ett annat köp som jag aviserade i inlägget från den 20 juli är Ericsson. Idag så fick jag igenom en köporder på 76,80 SEK. Köpet gick igenom precis innan de amerikanska börserna öppnade. Efter att dessa öppnat så steg Ericssons kurs och slutade på 77,50 SEK. Jag är nöjd med mitt köp och jag tror att Ericssons rapport kommer att vara bra. Det skall bli spännande att se den och det skall bli spännande att se vad den nye VDn kan åstadkomma. Ericsson har annars varit en riktigt dålig investering för mig hittills.

Under morgondagen så tror jag att det kan komma en del vinsthemtagningar inför helgen. Det är naturligtvis inte säkert, men en känsla som jag har. Om Precise Biometrics går ner till 3,10 SEK så kommer jag nog att hoppa på, men det är aboslut inte säkert. Det finns mycket som talar för bolaget, men det är samtidigt ett litet bolag och senaste rapporten imponerade inte. En bra affär gör inget bolag. Likaså, om Readsoft (en favorit som jag skrivit mycket om) backar till 12,30 SEK så kommer jag nog även att köpa några sådana. Avanza för 118 SEK skulle sitta fint om det är någon som bjuder ut sådana aktier till det priset. Vi får se hur det blir med XACT BULL också. Om marknaden surar imorgon så kanske jag ser till att få några tjurar som kan dra upp mig under början av nästa vecka, men jag skall nog försöka låta bli att köpa några sådana.

Kommentera gärna.

Charlie

6 kommentarer:

DD sa...

Tänkte bara säga att det är trevligt att följa din blogg. Dels för att du redogör för dina tankegångar och dels för att du är så öppen med hur din portfölj ser ut. Dessutom har jag en del av de aktier du skriver om; SCA, ABB, SHB mfl.
Ser fram emot många fler inlägg.:)

Henrik sa...

mycket intressant läsning. följer din blogg med intresse. Lycka till

Christian sa...

Gött att se att det är någon som uppdaterar sina bloggar under sommaren. Alltid spännande läsning för en novis som mig. Har inte följt med i nått av dina köp ännu. Gick All in på swedish match vid 125 kr, som mitt första aktieköp. Kanske inte det smartaste men nu ligger dom på 135

Charlie sa...

Tack för kommentarerna! Kul att se att det är någon som läser ekonomibloggar på sommaren.

Ericssons rapport var en trist historia, men full så illa som alla andra tyckte att det var vet jag inte om jag tyckte att det var. Jag tror att Ericsson kommer att göra ett ganska bra 2010, men det är fortfarande långt till dess. De skall göra sig av med Sony Ericsson, få ST Ericsson att funka, få fler och bra servicekontrakt och bygga nya nätverk runt om i världen. När allt det händer då kanske kursen rusar och jag kan sälja mina aktier för samma som jag gett (för 5 år sedan) ;). Trevlig helg.

Charlie

Jakob sa...

Vad hade du för kurs på dina inköp av bull?

SCA är ett av mina största innehav, har en köpkostnad på 63,87 så har varit en rätt fin resa. Sålt av dina nu när de står på över 93 kr?

Charlie sa...

Ja, bull-aktier köper jag och säljer mest hela tiden. Sista resan var från 112,40 till 115,50. Innan dess var jag inne och härjade från 110 till 113 om jag minns rätt. Jag köpte ihop ett större antal för en snittkurs på 86 som jag sedan sålde på 96.

Kul med SCA! Det är möjligt att SCA har mer att ge, men det tror jag faktiskt inte i det korta perspektivet. Däremot så tror jag att SCA är ett bra innehav i en långsiktig portfölj.

Charlie