30 juni 2007

iPhone och operatörerna

De flesta vet säkert att Apple i dagarna har lanserat en mobiltelefon som de kallar iPhone, i linje med sina andra produkter iPod, iTunes, iMac, iBooketc. Det har varit en otrolig hype kring telefonen och telefonen har diskuterats i alla möjliga läger.

Jag kom att diskutera iPhone med ett gäng på puben härom kvällen. Det var en extremt Apple-vänlig pokerspelare, en Apple-vänlig doktorand, en drös mer eller mindre Apple-skeptiska telekom-killar och en Apple-nyfiken bloggare (dvs jag). Pokerspelaren menade bestämt att iPhone skulle möblera om mobiltelefonmarknaden tack vare ett eminent gränssnitt. Telekomkillarna kontrade med att iPhone var en dålig telefon och att pekskärmar var skit. Doktoranden tyckte dock att det var kul med ett gränssnitt som var baserat på en pekskärm och han, tillsammans med pokerspelaren, snackade om ett par intressanta funktioner som möjliggjordes i och med att gränssnittet var uppbyggt på en pekskärm.

Det var egentligen ingen slutsats som drogs under kvällen, men det var intressant att se att en telefon kan skapa sådana känslor. I USA har det t.ex. varit köer i dagar utanför Apples butiker. Det är ganska ovanligt vid mobiltelefonlanseringar.

En annan intressant sak som kom upp under kvällen var att Apple inte fann sig i de gängse affärsmodellerna som idag gäller mellan telefontillverkare och operatörer. (Detta var väl mer eller mindre obekräftade uppgifter, men många operatörer lär vara tveksamma till att sälja iPhone av denna anledning.) Apple vill ha en större del av kakan och är inte intresserad av att rätta sig efter operatörers kravspecar. Apple vill, helt enkelt, hålla i taktpinnen, inte sitta i knäet på någon operatör.

Det skall bli mycket intressant att se vad som händer. Jag tror inte att iPhone kommer att bli samma gigantiska försäljnigssuccé som iPod, men jag tror däremot att den kommer att förändra marknaden.

Läs också:

"Höga förväntningar på iPhone", DN.se, 2007-06-28
"The iPhone Matches Most of Its Hype", nytimes.com, 2007-06-27
"The iPhone is Breakthrough Handheld Computer", 2007-06-26

mvh Charlie

Inga kommentarer: