25 juni 2007

En bostadsmarknadsbomb?

I onsdags höjde Riksbanken som bekant reporäntan till 3,50%, vilket inte var helt oväntat och alldeles riktigt i min mening. Man tror dessutom att räntan kommer att fortsätta att klättra uppåt och att den under nästa år kommer att vara drygt 4%. Detta är naturligtvis mestadels spekulationer och mycket kan hända som ändrar denna räntebana, men om man skall tro de tolkningar som har gjorts av Riksbankens uttalanden så är en sådan utveckling ganska trolig.

I takt med att bostadspriserna skjutit i höjden och hyreslägenheter oftast inte finns som alternativ så sitter många människor idag med ganska saftiga bostadslån. I en undersökning som TV4 gjorde (se länk nedan) så spår man att ungefär en tredjedel kommer att få det svårt att få ekonomin att gå ihop om räntan sticker upp till 5%, dvs en räntenivå som kan nås inom en ganska snar framtid. Det är tråkigt att det är så, men knappast förvånande. Det skall bli intressant att följa utvecklingen av bostadsmarknaden. Om prognoserna stämmer så är det en bomb som kan explodera ganska ordentligt.

Läs mer på:
"Smärtgränsen är snart nådd", ekonominyheterna.se, 2007-06-25

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lite skrämmande, men jag tror inte man ska dra för stora växlar av just den här undersökningen. Det sägs inte vad frågan i undersökningen var och inte heller vad svaren var. Dom kan ha frågat när det börjar bli kännbart med räntehöjningarna och så drar folk till med 5%. På TV4-språk säger man då att 5% tvingas sälja sina hem med förlust om räntan höjs mer...

Dessutom kan man ifrågasätta hur god koll gemeneman har på sin ekonomi. Vet dom verkligen att det blir problem vid just 5%, eller är det bara en gissning?

Charlie sa...

Det är helt sant att man kan ställa sig frågande till hur undersökningen är gjord, men jag jag tycker att det är viktigt att ta signalerna på allvar. Om konjunkturen vänder snabbt är det inte bra att en så stor del av Sveriges befolkning sitter med skyhöga lån. Det kan få riktigt jobbiga konsekvenser för ekonomin såväl som för privatekonomin hos många människor. Det är viktgt att ha marginaler.