27 januari 2018

Telia: En Q4 som var överraskande bra

Billeruds, Skanskas och Nordeas rapporter hade fått mig att ha ganska måttliga förväntningar på Telias rapport. Jag hade inte tänkt alltför mycket på vad som skulle kunna ske, men att kursen skulle hoppa med runt 4% hade jag svårt att se. Om jag ska vara riktigt uppriktig så tycker jag inte att rapporten egentligen var någon höjdare. Det var absolut ingen besvikelse sett till förväntningarna, men inte heller någon kanonrapport eller positiv överraskning. Förmodligen bygger den positiva reaktionen delvis på att Telia ses som en trygg hamn i jämförelse med annat som känns mer osäkert (vilket rapporten bekräftade), dels att man kommer att kunna dra ner på kostnaderna som man aviserat. Att man är lite närmare att avsluta sina affärer i öst spelar också in. Det finns även utrymme att förbättra den svenska verksamheten. Kundbasen finns där.

Telia har under lång tid varit ett stort innehav för mig. Under långa perioder har det varit det absolut största innehavet. Innan rapporten var innehavet runt 20%. Jag tycker fortfarande att Telia är intressant, men mitt case att man skulle få loss en del pengar från försäljningarna av östverksamheterna och att intresset för aktien skulle öka när verksamheten är en renodlad nordisk verksamhet kan dra ut på tiden och det är inte heller säkert att det blir den omvärderingen som jag har trott och till viss del fortfarande tror på.

Jag har länge tyckt att Telia vägt lite för tungt i min portfölj, men när man kunde köpa för 36,50-37,00 SEK i somras, innan höstutdelningen på 1 SEK, så tyckte jag att det kändes intressant. Min plan då var att sälja för 38,50 SEK efter att utdelningen på 1 SEK betalats och så blev det faktiskt. Igår så sålde jag av drygt en tredjedel av mina Telia för 38,50 SEK (eller egentligen 38,49 SEK). Innehavet är fortfarande mitt största innehav, men nu ligger den runt 13-14% istället för 20%. Det känns mer rimligt. Det är möjligt att jag minskar mer om kursen hoppar upp till 40 SEK, men just nu så ligger jag still tills vidare.

Förutom att sälja Telia så minskade jag en del i Nordea. Det blev lite väl många i samband med rapportreaktionen nedåt och jag känner mig mer bekväm med att ha något färre aktier i Nordea. Det var ingen bra rapport och jag tycker inte att jag vill ligga för tungt i bolaget.

Inga kommentarer: