10 mars 2017

Minskat i Fingerprint

För ett par dagar sedan så minskade jag i Fingerprint. Jag har fortfarande en del, men ungefär hälften av innehavet har sålts. Även om kursen har kommit ner en bit de senaste dagarna så är den fortfarande under vad jag sålde för. Det är dock en klen tröst. Kursen har för mig varit en resa rakt söderut, en fallande kniv.

Anledningen till att jag sålde var inte bara att kursen jobbat åt fel (det hade istället kunnat vara en anledning att köpa) utan att jag börjat tvivla lite på bolaget. Konkurrensen ökar och kinesiska bolag verkar ha blivit ett rejält hot. Eftersom många av Fingerprints kunder är kinesiska bolag så känns det inte helt bra. Förutom att konkurrensen ökar så verkar det råda marginalpress, vilket inte är konstigt med tanke på att konkurrensen ökar.

Utöver ökad konkurrens och marginalpress så är jag lite tveksam till att det kommer att finnas fingeravtryckssensorer i var och varannan pryl. Smarta kort med fingeravtrycksläsare kanske kommer att bli verklighet, men jag håller det inte för osannolikt att man istället för att ha en läsare i ett kort använder den som sitter i mobilen och att mobilen pratar med kortet alternativt banken som pratar med kortet.

Ytterligare en anledning att jag sålde är att irisigenkänning verkar vara alltmer hett. Fingerprint köpte förvisso in ett bolag som är duktiga på irisigenkänning, men om det blir framtiden så ser det inte helt bra ut för Fingerprint.

Man kan absolut vända på steken och säga att fingeravtrycksläsare kommer att finnas i allt fler mobiler framöver och att nya typer av sensorer kommer att efterfrågas i takt med att nya mobiler utvecklas, och att det skulle innebära att framtiden ser ljus ut. Om det visar sig under Q2 och Q3 att man kommer att fortsätta att kunna leverera bra resultat och omsättning så kan kursen snabbt vara en helt annan, men jag är som sagt tveksam. Helt omöjligt tror jag inte att det är dock så jag har behållit hälften av mina aktier.

Jag är ingen expert på Fingerprint och det finns många som kan företaget väldigt väl. Ovanstående är bara mina funderingar.

Inga kommentarer: