27 februari 2017

Arcomas Q4-rapport

Arcoma levererade en helt OK Q4-rapport, men idag så valde jag stiga av. Rapporten var bra tycker jag och kursen handlades upp en bit. För ett tag sedan gick jag in strax under 4 SEK och jag steg av på 4,30 SEK.

Det var egentligen två anledningar till att jag sålde. För det första så är det inte så mycket aktier som omsattes så nu efter rapporten när det verkar vara lite fokus på bolaget så uppstod ett läge att sälja. Om det skulle bli lite tuffare läge generellt på börsen är det möjligt att det kommer att vara en del som vill kliva av samtidigt och då kan det bli läge att återkomma.

Den andra anledningen till att jag klev är att jag inte är helt säker på att bordsförsäljning är en så lysande affär även om den verkar vara sunt att renodla verksamhet. Enligt de siffror som jag har sett så fick Arcoma 8,5 MSEK från Stille. Arcoma North America Inc omsatte 10 MSEK under 2015, och så som jag läser Q4-rapporten så har verksamheten levererat ett nollresultat. Eftersom Stille köper verksamheten för 8,5 MSEK och det levererades ett nollresultat så antar jag att omsättningen under 2016 inte var mindre än 10 MSEK, snarare någon miljon mer. Om man antar att omsättningen var 10 MSEK, dvs oförändrad, så skulle det innebära en minskning av omsättningen på 10% under 2017 allt annat lika för Arcoma. Omsättningen för Arcoma var nämligen 102 MSEK för 2016. Nu tror jag att Arcoma kommer att leverera tillväxt från den kvarvarande verksamheten, men en tillväxt på 10% skulle nu utan Arcoma North Amerca Inc sammantaget innebära en nolltillväxt. Allt detta är naturligtvis känt och marknaden har kanske tagit höjd för detta, men jag tror att det kan komma en eller annan besvikelse.

En intressant iakttagelse är att Bengt Julander, som är storägare både i Arcoma och Stille, har sålt 5% av sitt innehav i Stille till Lannebo Fonder. Man kanske inte ska dra för stora slutsatser av en sådan affär, men om Lannebo Fonder skulle tro att Arcoma North America Inc skulle vara en belastning för Stille eller att de 8,5 MSEK som betalades var för mycket så hade man kanske resonerat annorlunda.

Arcoma är ett turn-around case som jag ser det. Även om bolaget handlas på relativt låga nivåer så har få personer med insyn handlat. Yvonne Mårtensson som sitter i styrelsen valde istället för att handla aktier i Arcoma att köpa aktier Synthetic MR, ett annat bolag där hon sitter i styrelsen. Risken som jag ser det är att man säljer Arcoma North America halvt om halvt i desperation för att kunna driva vidare verksamheten och det är så klart inte bra.

Även om jag låter negativ så tycker jag fortsatt bolaget kan vara värt en chansning. Q4-rapporten var ett steg i rätt riktning och om man kan visa fina siffror under Q1 så kan bolaget uppvärderas. Det är inte alls omöjligt att jag hoppar på igen om det blir en liten dipp till 4,10-4,20 SEK.

Arcomas Q4-rapport:
https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/02/24/arcoma-arcoma-ab-full-effekt-av-omorganisation-och-forbattrade-marginaler-okar-ebitda-med-26.html

Pressrelease angående Stilles förvärv av Arcoma North America Inc
https://www.avanza.se/placera/pressmeddelanden/2017/01/20/stille-stille-ab-har-forvarvat-arcomas-amerikanska-dotterbolag.html

Inga kommentarer: