12 mars 2017

Cykelpending: Tre enkla sätt att få en bättre cykel

Jag är inne i en period där jag tycker att det är väldigt kul med cyklar så av den anledningen blir det mycket inlägg om cyklar också. Det är säkert en del som tycker att det är helt från ämnet, och det är väl ganska sant, men sparande och aktiehandel brukar vara intressen som ligger nära varandra och cykla är förknippad med sparande, som jag ser det.

I detta inlägg hade jag tänkt nämna tre enkla sätt att få en befintlig cykel mycket bättre än vad den är idag. De flesta har nämligen en cykel redan även om det inte är säkert att den används fullt så mycket som den skulle kunna användas. Här kommer min tre snabba tips.

1. Höj sadeln
När jag är ute och cyklar så ser jag väldigt många medcyklister som har sadeln alldeles för lågt. Om man sitter och trampar med böjda knän hela tiden så blir det mycket jobbigare. En del vill nog ha sadeln lågt för att enkelt kunna sätta i fötterna (även när man sitter på sadeln). Det tycker jag är felresonerat. Hoppa istället av sadeln när du står vid ett rödljus.

2. Pumpa däcken
Att pumpa däcken är enkelt, men de flesta cyklar med opumpade däck. Man kan i en vanlig cykel ofta ha ett tryck på 3 bar i däcken. Det gör en väldig skillnad med välpumpade däck. Motståndet minskar och det kommer att kännas som att du svävar fram. Köp gärna en pump med manometer (tryckmätare) så att du vet hur hårt har pumpat. En sådan brukar kosta 300-400 SEK. Väl värd investering.

Biltema har en som är lik den jag har:
http://www.biltema.se/sv/Fritid/Cykel/Tillbehor/Pumpar/Handpump-med-manometer-Cykelpump-2000018124/

3. Smörj kedjan
Idag säljs många cyklar med rostfri kedja, men det innebär inte att den är underhållsfri för det. För att cykeln ska rulla snabbt och enkelt så bör man smörja kedjan då och då. Jag använder själv litiumfett som jag kladdar på min kedja och det funkar bra. Det finns säkert andra lösningar som också funkar fint. En smord kedja gör cykelturen mycket trevligare.

Är det någon cykelentusiast som tycker jag är på fel spår eller har glömt något så får ni gärna kommentera.

Inga kommentarer: