12 december 2016

Matse: Uppköpspropån som kom på villovägar

Under dagen så noterade jag att Matse var handelsstoppat. Det var naturligtvis intressant och jag funderade lite snabbt på om det kunde vara negativt, eller om det otvetydigt var positivt. Jag kom fram ganska snabbt till att det med största säkerhet var positivt. Eftersom Matse inte hade något meddelande klart så blev det ganska snabbt klart att det var något oplanerat. Efter ett tag så kom det fram att det kommit ett villkorat bud på bolaget och att informationen om detta läckt. När väl handeln kom igång igen så stack kursen snabbt upp till drygt 10 SEK. En bra dag med andra ord.

Det är naturligtvis positivt att det finns företag som vill köpa Matse och det är kul att kursen hoppar upp en bit. Naturligtvis skulle det vara väldigt spännande att se vem som är budgivaren, men det känns inte alls säkert att det kommer att komma ut. Jag känner mig nämligen ganska säker på att detta bud inte kommer att bli verklighet. Storägarna känns inte som några som är intresserade av snabba klipp och jag tror att man tycker att det är för tidigt att hoppa av resan. För egen del så är jag lite kluven. En försäljning skulle kunna bli en bra affär på kort sikt, men på lång sikt så tror jag att det kan bli en ännu bättre affär. Om det inte blir en affär så kommer budet förmodligen göra att kursen håller sig över 10 SEK, åtminstone ett tag framöver.

Jag kan inte låta bli att fundera på varför det hemliga budet blev offentligt. Det kan naturligtvis vara så att någon begick ett misstag eller på annat sätt inte förstod, eller struntade i, att informationen inte fick spridas. En annan möjlighet är att någon av ägarna som sitter på 10% eller fler av aktierna medvetet såg till att informationen spreds. Anledningen skulle kunna vara att man är tämligen säker på att de andra storägarna inte kommer att acceptera budet och att man vill ha upp kursen inför kommande nyemission (eller annan kapitalanskaffning). För en del av storägarna hade man förmodligen varit mer intresserad av att budet inte blev offentliggjort och att kursen varit låg vid nästa nyemission. Det är bara spekulation från min sida, men jag tycker ibland i sådana här situationer att man är väl snabb med att konstatera att det var ett misstag utan egentligt uppsåt att informationen spreds. Det är naturligtvis bara spekulation från min sida och jag vill inte misskreditera någon, men jag tycker att det är intressant att fundera på vem som skulle kunna ha vinning av att informationen sprids. Det kan naturligtvis mycket väl varit så att någon fick informationen och inte kunde hålla sig. Vi kommer förmodligen aldrig att få reda på vad som egentligen hände.

Naturligtvis är det riktigt goda nyheter att kursen hoppar upp så mycket som den gör. Vad som gör det hela ännu lite roligare är att jag gjorde slag i mina funderingar - sålde Castellum-aktierna och fyllde på med Matse-aktier runt 8 SEK :)
 

Inga kommentarer: