06 december 2016

Matse: Hur står man sig mot Mathem?

Om man tittar på Mathem i Sverige AB på allabolag.se så ser man nedanstående:


Förra året omsatte man ca 750 MSEK och gick ca 100 MSEK back. 2014 omsatte man ca 450 MSEK och gick back ca 100 MSEK. 2013 omsatte man 250 MSEK och gick back ca 70 MSEK. 2012 haltar lite eftersom man då förmodligen gick från att inte redovisa per kalenderår till att redovisa per kalenderår.

Det är ett par slutsatser som man kan dra av att titta på Mathems siffror. För det första så gör man av med ganska mycket mer pengar än vad Matse gör. Lite förenklat och ritat med den stora penseln så bränner Mathem ca 25 MSEK i kvartalet medan Matse ligger strax över 10 MSEK. Så har det varit ett ganska bra tag. Om Matse omsatt lika mycket som Mathem, dvs drygt 730 MSEK 2015, så har Matse sagt att man skulle gå med vinst (brytpunkten för vinst är satt till 600 MSEK) och jag tycker att det verkar rimligt när man tar i beaktande att man t ex nu visar plusresultat för Göteborg. Kort sagt verkar det som att Matse har lite bättre kostnadskontroll och det kan i det långa loppet visa sig väldigt viktigt.


En annan viktig slutsats som man kan dra av att jämföra Mathem och Matse är att Mathem är ungefär tre år före Matse vad gäller omsättning. 2014 omsatte Mathem ca 450 MSEK och det är rimligt att Matse kommer att landa på något sådant under 2017. 2015 omsatte Mathem 730 MSEK och det är möjligt att Matse når de siffrorna under 2018, och då har man gjort bra ifrån sig. Det är inte helt roligt som Matse-aktieägare att kunna konstatera att Mathem växer så fort som man gör.

Om man roar sig med att beräkna hur omsättningen för de båda bolagen förhåller sig till varandra så kan man konstatera att det är ungefär samma under 2014 och 2015. Under 2014 omsatte Mathem 3,6 gånger (454/126)) vad Matse omsatte och under 2015 så hade den siffran backat något till 3,4 gånger (733/213). Det är positivt att Matse tar in lite på Mathem och det ska bli intressant att se hur 2016 landar för de båda företagen. Om Matse kommer in på 300 MSEK (vilket nog är lite högt) så bör Mathem komma in på 1050 MSEK om man ska omsätta mer än 3.5 gånger så mycket som Matse. Det känns inte helt orimligt och jag tror att Thomas Kull, VD på Mathem, varit ute och pratat om att man kommer att nå en miljard under 2016.

Det jag tror kommer att ske är att Mathem snart kommer att ställa om från att bara satsa på att öka försäljningen till att även visa lönsamhet. Anledningen till att jag tror att så kommer att vara fallet är för att man har pratat om att gå in på börsen och då kommer det att vara en fördel om siffrorna antyder att man är på väg mot lönsamhet. Det kan komma att bli tufft att ställa om till lönsamhet och det är möjligt att man tappar lite tempo i försäljningsökningen när man ställer om. Det är inte säkert så klart, men det kan bli så.

Det jag tycker om med Matse är att man har hygglig kostnadskontroll och att man inte gör av med lika mycket som Mathem. Det som inte känns så bra är att Mathem är 3.5 gånger så stora som Matse mätt i omsättning och att denna kvot ser ut att hålla i sig även under 2016.

Matse har fortsatt att backa på börsen och handlades under dagen på 7,80 SEK. Om det blir lite oro den närmsta tiden på grund av vad som händer i Europa eller något annat och det blir en generell nedgång som även Matse dras med i så kanske det uppstår ett köpläge som jag ser det. Vi får se. Jag funderar fortfarande.

Inga kommentarer: