15 december 2016

Matse: Snipp, snapp, slut

Det var inte det smartaste draget att sälja knappt halva innehavet i Matse igår. Jag trodde fel kring budet och det blev visst verklighet, till skillnad mot vad jag trodde. Jag kan inte säga att jag sörjer över att jag sålde, tvärtom är jag glad att jag hann köpa aktier för 8 SEK precis innan budkarusellen satte igång. Att det var Axfood som låg bakom budet trodde jag inte, men jag tycker att det är en väldigt bra och logisk affär.

Överlag så blev Matse en helt klart OK affär för min del. Jag började köpa aktien när den handlades runt 15 SEK för två år sedan och har fyllt på och minskat flera gånger sedan dess. De senaste dagarna så har en ganska stor förlust vänts till en helt klart OK affär så just nu ser det riktigt bra ut i portföljen. Det är saker som jag hade kunnat gjort annorlunda, men överlag så är jag nöjd med mitt agerande. Det är svårt att som småsparare veta hur villkoren kring framtida nyemissioner skulle se ut. Det är svårt att veta hur andra aktörer kommer att agera och hur marknaden kommer att se ut i framtiden. Framförallt är det dock svårt att känna sig säker när uppenbarligen de flesta andra inte ser samma ljusa framtid som man själv gör, vilket avspeglades i kursen.

Det är ett par saker som jag har tagit med mig från Matse-handlandet. Framförallt kommer jag att ta med mig att det är intressant att vara i en marknad som växer. Det kan verka uppenbart, men många gånger så tycker jag att man blandar ihop en förhoppning om att det ska bli en stor framtida marknad med att det faktiskt är en marknad som växer. Mat på nätet är en marknad som växer. Alla aktörer är överens om att det kommer att vara en intressant marknad att vara på i framtiden även om man har lite olika syn på hur den kommer att utvecklas och exakt hur viktigt den kommer att vara, men att den är viktig är man överens om.

En annan sak som jag kommer att ta med mig är det intressanta i att vara i småbolag med starka huvudägare. Matse har hela tiden haft den fördelen att det har funnits kapital i ryggen. Det ger en enorm trygghet. Om det inte hade funnits det så hade man istället sakta kunnat förtvina istället för att som man nu har gjort växa i förhållandevis stabil takt.

Ytterligare en sak som jag tycker är värt att ta med sig är att småbolag, som Matse, är inte intressanta för större aktörer och det gör att sannolikheten för att börsvärdet skiljer sig från vad någon är beredd att köpa bolaget för kan vara rätt stor. Innan budkarusellen startade för ett par dagar sedan handlades aktien för 8 SEK och idag kunde man sälja för 17 SEK. Det omvända gäller så klart också. Det finns många småbolag som jag tycker handlas till alldeles för höga multiplar.

En annan punkt som jag tycker är intressant är att bolag som har bra operationell verksamhet inte lyfts upp av börsen. Detta tycker jag är intressant. Det talas ofta om vallgravar eller "moats", som Buffet gillar, och det kan man naturligtvis hävda att Matse har, men för många, även jag ibland, har haft svårt att se att ett företag som Matse egentligen har någon större konkurrensfördel. Annorlunda uttryckt så tror jag att många aktörer på marknaden hellre lyssnare på drömmare än på de som gnetar på.

Idag när kursen handlas kring budnivån så sålde jag resten av mitt innehav. Jag ser ingen anledning att vara kvar. Budet är bra och det kommer inte att höjas, tror jag. Om jag skulle gissa så tror jag att Axfood instruerat någon att handla aktier runt 17 SEK så att risken att det hamnar mer än 10% i händerna på någon som vill "bråka" minskar.

Anledningen till att jag sålde var delvis för att jag tyckte att det nu var en bättre idé att äga Axfood. Jag gick inte in med allt, men jag kommer nog ganska snabbt att bygga upp en ordentlig post i Axfood. Tidigare var Axfood för mig ett bra bolag, men utan någon direkt edge för att utmana ICA, men nu tror jag att Axfood på allvar kan börja plocka marknadsandelar. Det kommer att ta tid, men Matse kommer att bli ett bra komplement. Läs gärna mina tankar om detta från augusti:

http://klirr-i-kassan.blogspot.se/2016/08/matse-varfor-axfood-borde-kopa-matse.html

Det kommer att komma mer tankar om Axfood, var så säkra.

Inga kommentarer: