02 december 2016

Matse: Novembersiffror och vad har jag lärt mig?

Det finns ett talesätt som lyder "när det inte går som man tänkt sig så får man erfarenhet" och det ligger en del i det, men för att verkligen få erfarenheten så är det, som jag ser det, viktigt att man går igenom fallen där det inte gick som man tänkt sig. Matse och Telia är två sådana fall för mig.

I fallet med Matse så hade jag för bråttom in i aktien. Jag borde ha förstått att det skulle ta lång tid innan man nådde lönsamhet, vilket indirekt betyder ökad omsättning, och jag borde även ha förstått att värderingen var väl hög från början. Att jag missade värderingen kan jag inte klandra mig själv allt för mycket för, tycker jag själv. Det kunde ha tagit fart betydligt snabbare än vad det faktiskt gjort och det kunde ha skapats mycket mer buzz runt aktien, men nu blev det inte så. Att jag gick för tungt in i aktien var dock bara dumt och något som jag måste ta med mig. Jag borde ha köpt in mig lite och sedan legat och väntat på att det skulle bära av uppåt. En annan lärdom som man kan dra är att marknaden ofta har orimligt höga förväntningar när det kommer till hur snabbt resultat skall nås. Det finns med andra ord gott om utrymme för besvikelser, vilket man till viss del kan säga skedde i Matse. Ett ytterligare misstag som jag gjorde är att jag resonerade fel kring ägarna. Det är bra med starka ägare i bakgrunden, men när allt för mycket ägande är kopplat till ägare som gärna ligger lågt så blir det tyst om aktien och väldigt liten handel, vilket i sin tur inte ger en bra grogrund för att det ska bära av uppåt, åtminstone när det kommer till förhoppningsbolag.

Idag ligger kursen runt 8 SEK (ca 240 MSEK i börsvärde, 40 MSEK i kassan och inga skulder om jag läser rätt) och det tycker jag känns rätt bra. Novembersiffrorna landade på nästan 26 MSEK (25,6 MSEK), vilket ger att Q4 med en månad kvar ligger på 49 MSEK. Om man räknar med att Cold Cargo och sajterna bidrar med 6 MSEK så blir det 55 MSEK. Med en prognos på 81 MSEK för Q4 ger det att decembersiffrorna bör komma in på 26 MSEK. Det är förvisso inte många helgdagar i december, vilket gynnar omsättningen men historiskt har december varit ganska mycket svagare än november, 2013: -10%, 2014: -3% och 2015: -6%. Det känns med andra ord sannolikt att decembersiffran kommer in svagare än novembersiffran. Min gissning är att den hamnar på 25 MSEK. Dels verkar Matse ha satsat en del på marknadsföring som betalar av sig nu i form av ökad omsättning, dels så är det en jul med många vardagar som sas ovan. Jag tror alltså fortfarande inte att man kommer att nå sin prognos på 81 MSEK, men jag tror att man kommer att vara nära. Min uppdaterade gissning är 79-80 MSEK, vilket då bör ge en omsättning på helåret runt 280 MSEK, vilket är mindre än min gissning för ett tag sedan som var 300 MSEK.

Jag håller på att massera Matse-siffrorna kors och tvärs för att få en känsla för om saker och ting går åt rätt håll och om man tittar på hur rullande 12 månader växer på månadsbasis så verkar det som att denna siffra svängt in kring 2,5%. Nedan finns data från jan 2014 till nov 2016. Det känns ganska bra tycker jag. Framförallt så bröts den negativa trenden tidigare i år, vilket känns bra.


Om man tittar på de olika regionerna så var Göteborg uppe över 16 MSEK för andra gången. Första gången var september i år. Även Stockholm levererade bra och man var där uppe över 7 MSEK för första gången, vilket är glädjande. Om man jämför med samma period förra året så var Göteborg upp 19%, vilket inte känns lika imponerande givet att marknaden växer med 35-40%. Stockholm var upp 30% jämfört med samma period förra året, vilket känns mer i linje med marknaden som helhet. Det man ska komma ihåg med Stockholm var att det var att par dagar med snökaos som förmodligen påverkade försäljningen negativt, men siffrorna för Stockholm kom ut starka ändå. Vad gäller Västra Skåne så levererar man för första gången över 1,5 MSEK.

Värt att notera är att samtliga regioner slog omsättningsrekord. Man tappar dock förmodligen marknadsandelar i Göteborg (sett till detta snäva tidsintervall), vilket kanske kan vara relaterat till tappet av Samhall. Man kan anta att man bibehåller marknadsandelar i Stockholm och man tar marknadsandelar i Skåne, vilket är självklart eftersom man inte fanns i regionen förra året.

Vad gäller Västra Skåne så kan man fundera på om en omsättning på 1,5 MSEK under elfte månaden som man kör är bra eller dåligt. Jag har funderat och kommit fram till att det nog är ganska dåligt. För Stockholm finns det inte statistik för de nio första månaderna, men den tionde månaden som man var igång (jan 2015) så omsatte man 3,8 MSEK. Man kan naturligtvis argumentera att Stockholm är en större marknad och att det är lättare att nå omsättning där jämfört med Västra Skåne, men jag tycker inte att det riktigt räcker för att förklara den ganska stora skillnaden. Likaså kan man argumentera att man jämför januari med november och att det inte heller ger en riktigt rättvis bild, men inte heller det tycker jag riktigt biter. Västra Skåne borde ha omsatt mer än 1,5 MSEK efter att ha varit igång i elva månader.

Överlag tycker jag att det ser bra ut i Matse. Man kommer nog att mer eller mindre nå sin prognos på 81 MSEK och det känns inte omöjligt att man når 400 MSEK under 2017, vilket skulle innebära en tillväxt på 42% (räknat på 280 MSEK för 2016) och kanske att man når 550 MSEK under 2018, vilket skulle innebära en tillväxt på ca 38% räknat på 400 MSEK 2017. Sannolikt kommer man alltså att visa vinst först under 2019.

Inga kommentarer: