12 oktober 2007

Små ommöbleringar

Jag har haft en väldigt bra utveckling på många av de aktierna som jag köpt de senaste två månaderna. Alfa Laval köpte jag 070809 och de aktierna har stigit med hela 12 %. Investor köpte jag dagen efter, dvs 070810, och de har stigit 8 %. Gunnebo Industrier kom in en månad senare, 070911, och de har stigit med 9 %. NIBE köpte jag 070921 och de ligger i dagsläget oförändrade. HiQ köpte jag 070925 för 38,60 SEK och sålde igår, 071011, för 43,20 SEK, vilket motsvarar en ökning på runt 12 %. Broström köpte jag 070925 och de har backat något sedan dess, runt -5%. Axfood köpte jag 070927 och de har stigit med knappt 5 %.

Det var med andra ord ett bra tillfälle att hoppa på aktiemarknaden. Nu var det en del yttre omständigheter som gjorde att jag köpte på mig aktier snarare än att jag tyckte att läget var exceptionellt bra för att köpa aktier. Jag gick i funderingar på att köpa en bostadsrätt, men kom efter en tids funderande fram till att jag fortsätter att bo i hyresrätt ett tag till, även om en bostadsaffär alltid är en bra affär på lång sikt :)

Eftersom jag har köpt på mig en hel del under den senaste tiden så beslöt jag mig för att sälja av en del innehav. Jag sålde bland annat av Ratos relativt omgående efter att jag köpt dem. Främsta anledningen till detta var att jag inte kunde bolaget speciellt bra och att jag hellre ville äga Investor än Raots, något som visat sig vara rätt beslut i detta korta perspektiv. Det är möjligt att jag köper på mig Ratos igen, men just nu så avvaktar jag.

Anledningen till att jag sålde av HiQ var främst för att jag tror att uppsidan är något begränsad efter den senaste tidens höjning. På samma sätt som branschen konsolideras och uppköp är ett lockande sätt för att bilda en bra bas för en utländsk aktör (t.ex. Fujitsu köpte Mandator för att snabbt komma in på den svenska marknaden) så kommer en vikande konjunktur att ganska snabbt visa sig hos konsulterna. Dessutom är det ganska lätt att räkna på konsultbolag, multiplicera antalet anställda med 1SMEK för att få omsättningen och räkna med 10% i vinstmarginal. Uppsidan är som sagt begränsad på konsultsidan. Därför sålde jag. Jag tror fortfarande på bolaget och om kursen sticker under 41-42 SEK så är det möjligt att jag hoppar på igen.

Förresten, jag köpte på mig en bunt XACT BEAR igår för 40,60 SEK som jag sålde idag för 41,10 SEK. Ett halvlyckat trading-återfall.

mvh Charlie

Inga kommentarer: