27 oktober 2007

Bostadspriserna vänder ner

Jag är, som den återkommande läsaren vet, skeptisk till bostadspriserna i Sverige och jag tror att det kommer att bli en nedgång. Enligt en artikel i Sydsvenskan idag så har priserna i Malmö börjar att röra sig nedåt, vilket gör att jag faktiskt tycker att jag har haft lite rätt. Det kan naturligtvis vara så att detta är en tillfällig nedgång och att priserna kommer att fortsätta upp med 25-30% årligen under flera år framåt. Jag är dock skeptisk.

Det finns som jag ser det två huvudscenario. Det första scenariet är att bostadspriserna står och stampar under ett par år för att sedan börja gå uppåt i en maklig takt om ungefär 5% per år, dvs i takt med inflationen och tillväxten i Sverige i övrigt. Det andra scenariet är att Riksbanken kommer att vara tvungen att höja räntorna för att få inflationen i schack. Jag är väl medveten om att inflationen är i schack för tillfället, men med tanke på löneökningar, stigande oljepris, dyrare matpriser mm så finns det en risk att det kommer att krävas ytterligare räntehöjningar för att hålla inflationen i schack. Det är möjligt att högt belånade bostadsägare kommer att komma i kläm. Förvisso kommer en del av lånen att ätas upp av inflationen, men det finns en risk att bostadskostnaderna kommer att öka mer än vad som äts upp av inflationen.

Jag hoppas naturligtvis på mitt första huvudscenario. Jag gör det främst för att en bostadskrasch förmodligen kommer att leda till att det blir generellt sämre tider, mao lågkonjunktur. Sjunkande bostadspriser leder nämligen till minskad konsumtion, vilket i sin tur leder till sämre företagsresultat, vilket i sin tur leder till högre arbetslöshet, vilket i sin tur leder till ännu lägre bostadspriser, vilket i sin tur leder till ännu lägre konsumtion...osv. Att en bostadskrasch sätter igång en lågkonjunktur har hänt förr. Tyvärr är minnet kort hos de flesta.

Innan jag slutar så vill jag passa på att ge alla beslutsfattare i landet som är skyldiga till att det inte byggts hyresrätter med rimliga hyror sedan Hedenhös en känga. Det är välidgt tråkigt att höra om människor som tvingas att köpa en bostad mot sin vilja bara för att det inte finns några andra alternativ. Det finns inget egenvärde i att människor skall äga sin bostad.

Säg gärna emot.

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anders sa...

Hej Charlie,
Kan bara halla med. USA, England, Danmark och Spanien har borjat resan nedat. Priserna har stigit mera i Sverige and USA sa fallet kan bli storre i Sverige an "over there". Dessutom ar de flesta amerikaner betyligt mindre rantekansliga an svenskarna. Anledningen ar att manga har last sina rantor pa 30ar och amorterar av hela beloppet under den tiden. Storsta hotet ar kraftig okad arbetsloshet. I Sverige har fler rorlig ranta (behover inte alls vara fel om man har bra ekonomi) och liten andel amorteringar eller till och med amorteringsfritt.

Efter fallet blir det dock koplage pa bors och fastighetsmarknaden :)

Anonym sa...

En fastighetskrash är ju det vi sitter och väntar på.

Charlie sa...

Hej Anders!

Intressant kommentar. Jag visste inte att Spaniens bostadspriser vänt ner.

Köpenhamns bostadsmarknad har gått i baklås oh det har sjunkit med 10-15% i en del områden. Jag är inte någon expert på bostdspriser, men eftersom Köpenhamn och Malmö ligger ganska nära varandra så skulle det inte vara konstigt om nedgången smittade av sig till Malmö.

Jag tycker att det är en allvarlig signal i Sverige att så få människor inte amorterar på sina lån. Det är ett oroväckande tecken.