26 september 2007

En intressant situation

Det börjar bli en ganska intressant situation på börsen. Utdelningarna närmar sig samtidigt som kreditoron spökar vidare. Mina senaste köp, HiQ och Broström, berodde till stor del på möjligheterna till utdelning. Till skillnad från bankränta så får man utdelning om man äger aktien på avstämningsdagen, vilket gör att direktavkastningen egentligen är det dubbla om man köper dem ett halvår före avstämningsdagen. En intressant räkneövning som jag hoppas att alla hängde med på. Jag kommer därför att fokusera mina kommande köp på aktier som jag tror kommer att ge en bra utdelning till våren.

Hur resonerar ni? Vilka aktier tror ni är prisvärda för tillfället? Ska man ha aktier över huvud taget?

mvh Charlie

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant tänk. Lennart "aktiestinsen" Israelsson har ju byggt en stor del av sin förmögenhet på att just köpa aktier med bra utdelning då han aldrig hade särskilt mycket pengar att investera själv. I stället lät han utdelningen varje år gå till nya aktier.

Per Penning sa...

Också min strategi att äga aktier långsiktigt i välskötta bolag med en hög direktavkastning, att investera i nya aktier med.

Charlie sa...

Tack för länken. Jag har läst lite om Aktiestinsen tidigare. Det är helt klart så att man kan göra bra med pengar om man är långsiktig och har en strategi som bygger på "säkra" innehav. Om jag kommer ihåg rätt så låg Aktiestinsen ganska dåligt till ett tag och hade inte särskilt mycket pengar, men tog sig upp igen (det är möjligt att jag kommer ihåg fel). Det tycker jag är viktigt att komma ihåg, att inte ge upp bara för att man "turen" (dvs skickligheten) på sin sida.

Jag tror att aktier med hög direktavkastning har drabbats ungefär lika hårt som de som inte har det, vilket jag tycker är fel. Aktier med hög direktavkastning borde stå sig bättre i lägen som dagens. Jag funderar på att fylla på med felr aktier i bolag med hög direktavkastning. Ett nytt som jag har funderat på de senaste dagaran är Axfood. Tänkte ägna lite tid år att läsa på om dem.

mvh Charlie