19 september 2007

3,2%

Idag var det glada miner på börsen. Anledningen till detta var att Fed igår kväll, svensk tid, bestämde sig för att sänka räntan med hela 0,50%. Fördelen med sänkningen är att det blir mer intresant och lönsamt för företag att investera, vilket förhoppningsvis gör att konjunkturen håller sig på fortsatt hög nivå, samt ur ett aktiemarknadsperspektiv att det blir mer intressant att ha pengarna på börsen än på banken, vilket gör att aktiepriserna stiger. Nackdelen med en låg ränta är att det finns risk för att inflationen sticker iväg, men Fed sade i samband med sänkningen att man skulle noga följa inflationssiffrorna, vilket jag tolkar som att man mycket väl kan höja med 0,25% om inflationen börjar visa oönskade effekter, dvs att den går upp för mycket.

Jag tycker att man kan konstatera två saker. För det första så anser Fed att det finns problem i den amerikanska ekonomin och att den senaste oron mer eller mindre varit befogad. För det andra så tar Fed problemen på allvar i och med räntesänkningen. Det är förvisso bra att Fed agerar om man anser att det finns problem, men frågan är om en räntesänkning på hela 0,50% ändå var det rätta. Jag är av uppfattningen att man gör klokt i att påverka ekonomiska system så lite som möjligt, vilket innebär att, om möjligt, man skall göra små ändringar istället för stora. Nu sitter jag naturligtvis inte med alla kort på borden, men att jubla över att Fed sänker räntan med 0,50% känns inte rätt. Fed agerar inte för att vara snäll mot aktiemarknaden utan en sänkning på 0,50% grundas på att man bedömer att detta är nödvändigt för att hålla en sund och god ekonomi.

Jag tyckte att mottagandet av beslutet fick ett alldeles för varmt och oproportionerligt mottagande.

Pratar jag i nattmössan? Är det någon som vet hur Fed tänker? Är uppgången motiverad? Är detta ett desperat drag av en ekonomi som till varje pris vill suga sig fast vid superkonjunkturen? Är jag för negativ?

mvh Charlie

Inga kommentarer: