07 september 2007

ITP

Jag tillhör gruppen privatanställda tjänstemän som skall välja hur min ITP-pension skall förvaltas. Valet skall vara gjort senast den 15 oktober. Eftersom det handlar om ganska mycket pengar så har jag försökt att sätta mig in i de olika alternativen. Det är inte helt lätt, men jag börjar få någorlunda klarhet i hur jag skall välja.

Valet består av två delar. Den första delen som utgör 50% av pengarna skall sättas i en traditionell fondförsäkring och den andra delen, som naturligtvis också består av 50%, skall sättas i en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. Om man vill finns dessutom möjligheten att dela upp den andra delen i två delar om 25% vardera, något som jag planerar att utnyttja.

Vad gäller den tradionella fondförsäkringen så kommer jag förmdoligen att välja AMF pension. Tyvärr såg jag på Collectums hemsida att deras totala avgift var högst av de olika alternativen. Förvisso har den en garantiränta på 1,71%, men det väger inte helt upp avgiftsskillnaden. Förmodligen blir det AMF pension i alla fall, men Alecta och Skandia Liv är också tänkbara alternativ.

Valet av fondförsäkringar trodde jag skulle bli desto svårare, men efter att nästan ha gått uteslutande på fondutbud så lutar det åt att jag väljer Länsförsäkringar och Moderna Försäkringar. Valet av Länsförsäkringar känns klockrent. De har dels ett bra fondutbud och dels har nästan alla som jag har rådgjort med rekommenderat Länsförsäkringar. Moderna Försäkringar är helt och hållet mitt eget påfund. De har en del intressanta fonder i sitt utbud och har för övrigt ingen flyttavgift, vilket inte är jätteviktigt men ganska bra.

Valet är inte gjort än, så om du tycker att jag satsar mina kommande pensionsslantar på "fel häst" så får du gärna kommentera.

mvh Charlie

Inga kommentarer: