06 januari 2007

IT - än har vi bara sett början

När jag började intressera mig för aktiemarknaden var IT så hett som någonting över huvudtaget kunde bli. Man talade t.o.m. om en ny typ av ekonomi där P/E-tal och försäljningssiffror var, om inte ointressanta, så i alla fall inte det hippaste som man kunde prata om. Man skulle istället prata om hur man skulle förändra människors vardag från grunden, hur man om bara några år skulle ha helt andra sätt att umgås med sina vänner, handla kläder etc. Mycket av det som sades bör idag betraktas som uttalanden i stundens ingivelse, men en hel del av vad som sades då är idag självklarhet för många. Faktum är att ganska mycket av vad som sades är idag verklighet. Ett första exempel är efterfrågan på bredbandsuppkoppling. Idag vill i princip alla studenter ha bredbandsuppkoppling. Det är en nödvändighet för att kunna ta del av kursinformation, samt det är ofta ett bra sätt att kommunicera med sina vänner. Fenomenet bredband har även spridit sig otroligt fort till något äldre grupper, t.ex. 40-talisterna. De vill kunna följa sina barns resor på resedagboken.se, de vill kunna läsa sina e-mail hemma, de vill sköta aktieaffärer, etc. Dessutom har en sådan sak som nedladdning av musik och film säkerligen också varit drivande för många.

Den självklara fortsättningen på utvecklingen, som jag ser det, är att man alltmer går ifrån "klientdatortänket", dvs att man skall ha en dator med stor hårddisk som man kopplar upp mot internet. Istället kommer man att lagra sin data, t.ex. semesterbilder, på hyrt serverutrymme, vilket redan finns möjlighet att göra idag. och fler webbaserade tjänster kommer att utvecklas och börja användas. Det är till exempel inte omöjligt att man inom en väldigt snar framtid sätter igång sin webläsare när man skall skriva ett nytt dokument. (Nu kommer man förmodligen att ändra upplägget så att man inte använder web-läsaren på samma sätt som idag). Detta är ingenting nytt för någon som är insatt i branschen. Microsofts .NET-teknik har tagits fram just för att man skall kunna utveckla avancerade webtjänster som kan göra samma sak som ett "vanligt" datorprogram kan göra.

Vad är då min poäng? Vart är det jag vill komma? Jo, ökningen av web-baserade program kommer, som jag ser det, att leda till att fler nischade program kommer att utvecklas. Det är nämligen väldigt enkelt för en utvecklare att göra sitt eget program och lägga ut det på nätet. På så sätt kommer det inte att finnas en ordbehandlare, utan en uppsjö ordbehandlare.

Vem kommer att använda dessa tjänster? Vem är målgruppen? Det kommer förmodligen att bli så att företag i en första vända kommer att se över sina IT-hjälpmedel, dvs nya nischade web-baserade tjänster kommer att tas fram av företagen för att på så sätt effektivisera deras verksamhet. Idag är nämligen uppfattningen hos många att Micrsoft Word är den fullkomliga ordbehandlaren och att det enda möjliga sättet att göra den bättre är att lägga in fler funktioner. Det är dock betydligt effektivare att ta fram specialanpassade program och det är heller inte särskilt dyrt eftersom det finns bra strukturer för detta. Alltfler företag kommer att upptäcka detta, vilket kommer att göra att efterfrågan skjuter i höjden.

Min slutsats är att vi kommer att få se en ny IT-era, inte lika galen som den förra, men likväl kommer många av IT-företagen att sticka iväg ordentligt. Frågan är bara om vi i Sverige kommer att få del av kakan eller om andra mer arbetsamma nationer kommer att knipa andelar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar att det är en ljus framtid för mjukvaruutvecklare med andra ord. Låter ju bra.

Det enda som oroar mig i det du skriver är vad som händer med de där semesterfotona som man lagrat på något hyrt utrymme den dagen företaget i fråga går i konkurs eller av någon annan anledning lägger ner sin verksamhet. Jag vågar aldrig lita helt på de där tjänsterna utan sparar mina foton på min dators hårddisk. Tycker du att jag är en fegis då? /IT-vänlig men feg

Charlie sa...

Nej, du är ingen fegis. Däremot så hoppas jag att du även sparar ner dina foton på DVD eller CD om utifall hårddisken skulle krascha.

För att relatera din fråga mer till mitt inlägg så skulle jag vilja likna tjänsten som ett sorts "databankvalv", dvs en tjänst där man betalar för att någon ser till att din data inte förloras eller kommer på villovägar.