09 januari 2007

Carl Bildts optioner

Antingen är det en absurd situation i Sverige just nu eller så är jag kraftigt felinformerad. Jag tror faktiskt att det är det första som gäller, men det är så pass dumt alltsammans att jag inte kan utesluta det andra alternativet.

Bakgrunden, som jag har förstått den, är att Carl Bildt via styrelseuppdrag fått optioner i Vostok Nafta. Att erhålla optioner i ett bolag som man är styrelseledamot i får ses som tämligen accepeterat. Man kan därför dra en första slutsats att Carl Bildt har fått sina optioner som en del av ett arvode för ett arbete som han utfört.

En mer intressant fråga som man skall ställa sig är om Carl bildt undanhållit dessa optioner på något sätt. Min uppfattning är att Carl Bildt inte har undanhållit dessa optioner, utan hans tidigare engagemang var välkänt innan han tillträdde som utrikesminister. Om detta stämmer, vilket jag antar är precis det som skall utredas, kan man dra slutsatsen att Carl Bildt inte har undanhållit någon information.

Vad som är olyckligt är att ett väldigt stort fokus har hamnat på hur mycket pengar det handlar om. Carl Bildt är en duktig och kompetent person som säkerligen gjort ett bra arbete under sin tid på Vostok Nafta och för detta har han fått ett arvode som avpeglar utvecklingen på det bolag som han har varit med och styrt. Eftersom det har gått bra för Vostok Nafta har Carl Bildts optioner och aktier växt i värde. Tyvärr tror jag att det är här som skon klämmer för många. Man kan inte acceptera att Carl Bildt, som tidigare varit politiker, gjort sig en mindre förmögenhet inom näringslivet. Det handlar alltså till stor del om avundsjuka och missunsamhet, och det är alltså med jantelagen via media som man försöker fälla Carl Bildt.

Det är förmodligen ingen slump att detta sker just nu. Det var två stora missar att välja in Maria Borelius och Christina Stegö-Chiló i regeringen. Det som Maria Borelius eller Christina Stegö-Chiló gjorde sig skyldiga till, svart barnpassning under flera års tid och obetalda TV-avgifter, går inte ihop med att sitta i regeringen. Man måste följa lagarna för att kunna vara med och stifta dem. Hur som helst, nu när regeringen är i underläge och har fått erkänna sina misstag fanns det ett läge att ytterligare klämma till en redan sargad regering. Denna faktor samt att gasledningen inte är omtyckt i stugorna, att Carl Bildt kan uppfattas som kantig och kaxig och att han tjänade mycket pengar. Dessa fyra faktorer gjorde att det var läge att agera för oppositionen. Jag hoppas att svenska folket genomskådar det fula spelet, en gång för alla förpassar jantelagen till svunna dåliga tider och uppskattar att vi har en mycket kompetent utrikesminister som till skillnad från de flesta andra politiker även går hem i näringslivet.

Inga kommentarer: