14 januari 2007

Finns det månne några köpvärda aktier?

De senaste dagarna har jag funderat på om det finns några köpvärda aktier. Jag tror, som sagt många gånger innan, att sannolikheten för att vi får en rekyl nedåt är ganska stor, därför har jag inga planer på att köpa fler aktier just nu. Istället är min plan att invänta "raset" och hoppas att de aktierna som jag anser vara köpvärda med dagens värde dras med ner för att på så sätt hamna på en riktigt trevlig värdering.

Aktierna som jag har funderat på är framförallt aktier som kan gynnas av en stigande ränta. Bankerna borde gynnas av en stigande ränta eftersom det kan bli ett glapp mellan ut- och inlåningsräntan vid stigande ränta, dvs bankerna höjer exempelvis bolåneräntorna snabbare än vad de höjer räntorna på kontona. Nu skall man iofs komma ihåg att det är ganska hård konkurrens inom bankvärlden och även om bankkunder är alldeles för dåliga på att förhandla med sin bank och byta bank så har det blivit bättre. Banker är dessutom en ganska tråkig (läs säker) investering, vilket gör att man kan chansa lite mer på andra håll , tex XACT Bear-aktier om man vill spela roulette på börsen :)

En annan typ av aktier som jag tror kan vara intressanta är IT-aktier, dvs aktier i IT-bolag. Jag tror nämligen att IT-exporten kommer att öka från Sverige. Om en nedgång kommer tror jag dessutom att IT-bolagen kommer att straffas oskäligt mycket, framförallt för att många har lärt sig att IT-aktier kan falla precis hur mycket som helst. Jag har väldigt svårt att bedöma vilka IT-bolag som är mer köpvärda än andra. Möjligen är IT-konsultbolag en intressant investering. Att Christer Ericsson valde att lägga ett bud på Cybercom ger ju vissa indikationer om att värderingen inte är helt fel (Nu skall man iofs komma ihåg att kursen stigit efter budet).

Jag kommer hur som helst inte att göra några investeringar den närmsta tiden, förutom "roulette"-spelet med XACT Bear.

Kommentera gärna om du har idéer på köpvärda aktier.

Inga kommentarer: