10 januari 2007

"Det finns ingenting som säger att det inte blir ett bra börsår 2007"

I en intervju med diTV för någon dag sedan sade Sven Hagströmer att det finns ingenting som säger att 2007 inte kommer att bli ett bra börsår. Det är ett ganska bra uttalande tycker jag och om jag tolkar Sven Hagströmer rätt så håller jag med honom. Jag har även idéer om hur jag tycker att man skall agera.

Eftersom det mesta tyder på att det kommer att fortsätta att gå bra för svenska företag så har vi i dagens kurser, i alla fall i många av fallen, räknat in goda resultat och tillväxtssiffror för både 2007 och 2008, kanske även längre fram. Vi har alltså fortsatt goda tider inräknade i dagens kurser.

En mindre god sak är räntehöjningar. Min uppfattning är att Riksbanken kommer att fortsätta att höja räntorna och att vi i slutet av 2007 mycket väl kan ha en ränta som ligger på runt 4 %. En ränta på 4% är historiskt sett inte en hög ränta, men relativt sett är det en kraftigt höjning jämfört med en ränta på under 3 %. Med andra ord kommer det att bli väsentligt dyrare att låna pengar och fördelen med ett riskfritt räntesparande kommer att bli alltmer lockande för många. Jag tror dock att ganska kraftiga räntehöjningar är inräknade i dagens kurser, men höjer Riksbanken oväntat mycket kan det få effekter, särsklit med tanke på att vi går från en väldigt låg nivå.

En annan faktor som vi varken vill se eller acceptera är att vi är i slutet av en högkonjuktur. Historien tyder alltså på att det snart kommer att bli sämre tider, men historia är historia och att det skall bli sämre tider nu, bara för att det teoretiskt borde bli det, är naturligtvis inte sannolikt. Förutom om historian blir självuppfyllande, dvs att riskviljan avtar för att man är rädd att man kommer in för sent, eller att man säljer för att inte riskera hamna i en nedgång. Om detta börjar ske kommer naturligtvis nedgången att inträffa. Man skall inte glömma att ekonomiska system består av människor som vet hur ekonomiska system fungerar :)

En ytterligare faktor, som är mindre filosofisk, är risken för krig eller annan katastrof. Vi har idag en förhållandevis lugn situation, i alla fall ur ett ekonomiskt perspektiv, men skulle det blossa upp en konflikt som får direkt effekt på exempelvis oljepriset kan hela världsekonomin gå i baklås, vilket inte är bra. Jag tror tyvärr att risken för att det blossar upp en konflikt är relativt stor. En sådan konflikt kommer då att påverka ekonomin och börsen.

Slutsatsen av mitt resonemang är alltså att eftersom allt ser ljust just nu är börsen extra känslig för oväntade orosmoln eller andra störande faktorer. Om det dessutom kommer flera moln på samma gång kan vi se en större nedgång. Har vi riktigt otur så sammanfaller dessa orosmoln med en allmän uppfattning om att "nu var det roliga slut för denna gång".

För er som har läst min blogg tidigare så vet ni att jag haft liknande tankar tidigare och därför gått in för att köpa på mig XACT Bear. Nu var jag ganska snål när jag lade ut mina köpordrar och lyckades därför bara fiska upp några stycken, men blir det en tillfällig uppgång kanske jag får tag i några till.

Nu skall man naturligtvis säga att det mycket väl kan bli flera fina år framöver på börsen. Allt tyder ju ändå, trots allt, på just det. Hur ni än väljer att resonera - lycka till!

Inga kommentarer: