12 september 2024

Holmen: Ökning

Idag så gjorde jag slag i saken och ökade i Holmen. Det är verkligen en långsiktig placering och det är inte omöjligt att innehavet ligger kvar om 5-10 år. Saker och ting kan så klart ändras, men det är nuvarande plan. Jag kommer sannolikt inte skriva så mycket om bolaget och inte heller följa särskilt nära. Anledningen till att jag köper är att jag tror att tillgångarna i bolaget har framtiden för sig.

11 september 2024

Husqvarna, NIBE, SCA, Holmen: Hur mycket är egentligen inprisat?

Husqvarna vinstvarnade nyligen och det var ändå lite oväntat tycker jag. Jag trodde att man skulle ha nått botten och att det inte skulle behövas någon vinstvarning, men det ser fortsatt tufft ut. Min bild av Husqvarna som konsument är rätt positiv och de produkter som jag har köpt har varit bra. Det känns som hygglig kvalitet även om det inte sticker ut mot andra kvalitetsprodukter. Det kanske är så att allt fler köper billigare produkter från Jula, Biltema, mm och att det kommer att fortsätta att vara så ett tag. Eventuellt så är det också vanligare att man samäger eller lånar produkter. Detta kanske stämmer för en del av de produkter som Husqvarna, men inte alla. Sannolikt kommer det att finnas en ganska ljus framtid för t ex gräsklipparrobotar. Spontant när jag läste om vinstvarningen så tänkte jag att det kunde vara en bra idé att öka. Rationalen för det skulle vara att det varit pressat för att det låg i farans riktning att det skulle kunna komma en vinstvarning och nu när varningen kommer så pressas kursen ytterligare. Även om jag är sugen på att trycka på köpknappen så kommer jag förmodligen att avvakta. Det finns risk att det tar tid innan det vänder.

Nibe är jag också lite sugen på att öka i. I takt med att byggandet kommer igång och i takt med att alltfler energioptimerar sina hem så kan efterfrågan öka. Det talas om att det kommer att vara prispress framöver och det kan säkert stämma, dock så tror jag att många kommer att vara beredda på att köpa en dyrare frånluftsvärmepump om den är uppkopplad och om den har lite smarta funktioner så att den kan samspela med batterier, solceller mm. Det bör finnas utrymme för nya typer av produkter och jag tror att Nibe har goda chanser att ta marknadsandelar i denna eventuella framtida marknad. Sannolikt kommer jag inte att öka, men det känns inte helt osannolikt faktiskt. Vi får se. Kanske finns det andra aktörer som är lite mer framåtlutande när det kommer till mjukvara etc.

Bolag som verkar ha framtiden för sig är skogsbolagen. Jag läste idag en intressant kommentar från Placera (tror jag) som pekade på att SCA och Holmen handlas på ganska intressanta nivåer. SCA är redan ett ganska stort innehav i portföljen (och har funnits i portföljen i cirka sex år) så för att balansera så kanske det ligger lite närmre till hands med en ökning i Holmen. Just idag känns Holmen som kanske det mest intressanta alternativet. Jag har lite pengar på sidlinjen. Anledningen är att jag inte riktigt tyckte att det funnits något riktigt intressant och för att jag fått loss pengar från försäljningar bl a av XXL (vilket har gjort att det funnnits pengar tillgängligt för aktieköp).


10 september 2024

Byggmax: Quality Focus och Beijer Byggs rapport

Det börjar dyka upp positiva indikationer här och där när det kommer till Byggmax, mitt största innehav. Antalet bostadstransaktioner ökar och det bör leda till mer renovering (även om osvuret är bäst). Beijer Bygg kom med en rapport nyligen som andades optimism. I fondbolaget Quality Focus månadsrapport (som bland annat Kvalitetsaktiepodden pratat om) så skriver man om bolaget, som för övrigt finns med bland fondinnehaven.

Man skulle kunna argumentera att kursen redan har gått upp en del och det är förvisso sant, men jag tror att det finns mer att ge. Den riktkursen som jag har jobbat efter tidigare är 45 SEK innan årsskiftet. Idag handlas aktier för ca 40-41 SEK så det är ungefär 10% upp från nuvarande nivå. Jag tror att sentimentet ganska snabbt kan ändras och jag tror att det både finns ett uppdämt behov och att sänkta räntor ger skjuts. När Q3-rapporten kommer så kommer jag att titta väldigt noga på den och jag kommer att se vad som kan vara rimliga antaganden för 2025. Om det skulle vara så att den känns rimligt med en vinst per aktie på 4-5 SEK under 2025 så tror jag att kursen kan skulle kunna ticka upp t o m till 50 SEK.

Tyvärr kan det vara så att jag ser saker som jag verkligen önskar att se för att jag har följt bolaget under lång tid. Det kan inte uteslutas.

06 september 2024

Embellence Group: Mindre påfyllning

Nyligen så gjorde jag en mindre påfyllning i Embellence Group. Det är pengar som jag fått loss från försäljningen av XXL som jag satt i arbete. Jag har också funderat på att köpa aktier i Lindab eller Inwido, men jag tycker att de handlas förhållandevis högt. Det kanske är feltänkt. Eventuellt så kommer jag att köpa vid senare tillfälle, men innan jag gör det så måste jag gå in lite mer i detalj.

När det kommer till Embellence så gillar jag att Magnus Welander, styrelseordförande, köper aktier och jag gillar även att man verkar vara på gång i USA. Det kan bli riktigt stort och det kan finnas rejäl tillväxtpotential. Det finns naturligtvis även en moderisk och det är inte säkert att tapeter kommer att efterfrågas så mycket framöver. Vi får se. Jag känner mig hyggligt hoppfull faktiskt och jag tror att det kan vara så att man sitter på en del intressanta produkter. Sannolikt kommer jag inte öka mer än vad jag har idag. Det är fortfarande en ganska stor osäkerhet och jag kan även marknaden för dåligt. Om kursen sticker upp över 40 SEK kanske jag minskar, eventuellt.

02 september 2024

New Wave, Dometic: Just keep buying

En del av de pengar som jag har fått loss från försäljningen av XXL-aktier har jag köpt New Wave- och Dometic-aktier. New Wave tror jag på och jag har skrivit en del om bolaget den senaste tiden. Det är framförallt varumärket Craft som jag tror kan ha en riktigt ljus framtid. Man gör väldigt mycket rätt tycker jag och varumärket är nog starkare än vad många tror. Att man investerar ganska mycket i att lyfta varumärket Tenson tycker jag också är positivt. Modellen som New Wave har, där man kan ha använda profilkläder och företagsgåvor som en grund för att få ut ett varumärke, tror jag kan vara unik, och jag gillar den. Det skulle inte förvåna mig om det på ett par års sikt kan bli bättre än vad många tror, eventuellt. Det som oroar mig lite är att Torsten Janssons prägel på bolaget. Att bolaget är så framgångsrikt som det är skulle jag säga framförallt beror på Torstens insats. Det finns säkert en hel del viktiga medarbetare, men hur det än är så kommer överlämningen att bli en utmaning.

Dometic är ett bolag som jag har tittat på under en längre tid. Det var egentligen inte bolaget som jag hade i åtanke för någon dag sedan, men det blev hur som helst där valet föll. Jag funderade både på Inwido och Lindab. Jag gillar båda bolagen och jag kommer nog förr eller senare köpa aktier i dessa bolagen, men jag tyckte inte att det såg lika intressant ut som jag Dometic. Det jag gillar med Dometic är produkterna. Jag tror att produkterna ligger hyggligt rätt i tiden och jag tror att det är en nisch som kommer att växa under kommande år. Jag tror också att sänkta räntor kan komma att påverka Dometic positivt. Dessutom, jag tror också att bolaget fortfarande till viss del fortfarande lider av pandemieffekter på så sätt att det konsumerades väldigt mycket outdoor-produkter under pandemin och att det blev en dubbelsmäll med minskad efterfrågan både från minskat behov och högre ränta. Vi får se.