11 september 2024

Husqvarna, NIBE, SCA, Holmen: Hur mycket är egentligen inprisat?

Husqvarna vinstvarnade nyligen och det var ändå lite oväntat tycker jag. Jag trodde att man skulle ha nått botten och att det inte skulle behövas någon vinstvarning, men det ser fortsatt tufft ut. Min bild av Husqvarna som konsument är rätt positiv och de produkter som jag har köpt har varit bra. Det känns som hygglig kvalitet även om det inte sticker ut mot andra kvalitetsprodukter. Det kanske är så att allt fler köper billigare produkter från Jula, Biltema, mm och att det kommer att fortsätta att vara så ett tag. Eventuellt så är det också vanligare att man samäger eller lånar produkter. Detta kanske stämmer för en del av de produkter som Husqvarna, men inte alla. Sannolikt kommer det att finnas en ganska ljus framtid för t ex gräsklipparrobotar. Spontant när jag läste om vinstvarningen så tänkte jag att det kunde vara en bra idé att öka. Rationalen för det skulle vara att det varit pressat för att det låg i farans riktning att det skulle kunna komma en vinstvarning och nu när varningen kommer så pressas kursen ytterligare. Även om jag är sugen på att trycka på köpknappen så kommer jag förmodligen att avvakta. Det finns risk att det tar tid innan det vänder.

Nibe är jag också lite sugen på att öka i. I takt med att byggandet kommer igång och i takt med att alltfler energioptimerar sina hem så kan efterfrågan öka. Det talas om att det kommer att vara prispress framöver och det kan säkert stämma, dock så tror jag att många kommer att vara beredda på att köpa en dyrare frånluftsvärmepump om den är uppkopplad och om den har lite smarta funktioner så att den kan samspela med batterier, solceller mm. Det bör finnas utrymme för nya typer av produkter och jag tror att Nibe har goda chanser att ta marknadsandelar i denna eventuella framtida marknad. Sannolikt kommer jag inte att öka, men det känns inte helt osannolikt faktiskt. Vi får se. Kanske finns det andra aktörer som är lite mer framåtlutande när det kommer till mjukvara etc.

Bolag som verkar ha framtiden för sig är skogsbolagen. Jag läste idag en intressant kommentar från Placera (tror jag) som pekade på att SCA och Holmen handlas på ganska intressanta nivåer. SCA är redan ett ganska stort innehav i portföljen (och har funnits i portföljen i cirka sex år) så för att balansera så kanske det ligger lite närmre till hands med en ökning i Holmen. Just idag känns Holmen som kanske det mest intressanta alternativet. Jag har lite pengar på sidlinjen. Anledningen är att jag inte riktigt tyckte att det funnits något riktigt intressant och för att jag fått loss pengar från försäljningar bl a av XXL (vilket har gjort att det funnnits pengar tillgängligt för aktieköp).


Inga kommentarer: