06 april 2019

Byggmax: Vändning på gång eller bara en dödsryckning?

Den senaste dagarna så har det vänt upp något för Byggmax. Det kan vara tillfälligt så klart, men det kan också vara ett tecken på att det finns en del som tycker att det är bättre att köpa före än efter rapporten som kommer om en dryg vecka, och kanske, kanske så kommer uppgången att fortsätta fram till rapporten. Eventuellt kommer det att bli vinsthemtagningar och eventuellt kommer det att komma någon form av negativ statistik som påverkar en och annan ägare. Det man ska komma ihåg med Byggmax är att det är förhållandevis enkel verksamhet att räkna på. Det kommer inte att komma några negativa fas 3-studier och det kommer inte att komma någon ny typ av produkt som helt gör Byggmax verksamhet överflödig, tror jag. Förvisso skulle man kunna hävda att e-handeln och butiksdöden är någonting som påverkar Byggmax negativt och det är kanske inte helt fel, men innan man dömer ut Byggmax med hänvisning till butiksdöden och e-handeln så skall man komma ihåg att Byggmax är med på e-handelståget sedan länge och de produkter som Byggmax är stora på - bl a virke (och förhoppningsvis snart även jord och andra trädgårdsprodukter) - är inte produkter som man vanligtvis handlar på nätet. Det kanske kommer att bli så, men just nu så ligger man ganska bra positionerade tycker jag.

Min egen resa i Byggmax började, som så många gånger tidigare, söderut.Det fanns mer elände att prisa in och när utdelningen för 2018 ställdes in så var det nog en och annan som försökt hålla ut som gav upp. Det är inget gott tecken och Byggmax är långt ifrån att kvala in som utdelningsaristokrat, men jag tror att kursresan nedåt gick lite väl långt. Det är möjligt att jag har fel och det har jag haft tidigare.

Än så länge har jag bara köpt aktier i Byggmax. Så här ser det ut:



Min riktkurs för Byggmax är 40 SEK. Jag har nog nämnt vid något tillfälle 45 SEK som riktkurs, men jag tror att Byggmax kommer att drabbas av en sämre bostadsmarknad och jag misstänker att det kommer att komma försämringar t ex genom minskat ränteavdrag eller fastighetsskatt som påverkar Byggmax. I mina antaganden så tror jag att vinsten per aktie för 2019 kan landa på drygt 3 SEK. Det bygger dels på att man inte dras ned av Skånska Byggvaror, dels på att man får bra fart på de nya butikerna. Det är möjligt att jag är lite väl optimistisk. Hur som helst så är jag glad att det inte fortsatte nedåt för då hade jag nog behövt fundera på vad för faror som alla andra ser som jag inte jag ser. Det ska bli spännande att läsa Q1:an, även om det är en förhållandevis ointressant period då det inte säljs så mycket byggmaterial under vintern och tidig vår.

Inga kommentarer: