27 november 2018

Holmen B, SCA: Det går åt skogen och jag tänker att det gäller att agera därefter

Igår så köpte jag på mig några aktier i Holmen B och idag SCA. Jag förväntar mig inte några kursrusningar och jag har snarare tittat på risken än på möjligheten. En del av min analys bygger på att det är en hyggligt stabil verksamhet och jag tror att den kommer att fortsätta att tugga på under lång tid framöver. De stora skogsinnehaven, vilket åtminstone stämmer för Holmen och SCA, bör fungera som en kruckkudde som jag ser det. Det kan sjunka mer, men skogen minskar risken. Det som även spelar in för mig är att jag tror att bolagen skulle kunna gynnas av att plastartiklar i större avskaffas till förmån för trädbaserade produkter. Vi får se.

3 kommentarer:

Aktiepappa sa...

Jag tror definitivt att både Holmen och SCA är bra köp på dagens nivåer. Har själv en hel del aktier i de aktuella bolagen och jag har resonerat ungefär som du när jag gått in i dem. Jag köper en urstark balansräkning.

Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

Förskolemiljonären sa...

Jag tycker SCA känns som ett helt ok substans-case nu.

Kikar man på priset på skogfastigheter i södra Norrland så ligger priset per hektar på cirka 33 000. Det är uppgifter från Skogsstyrelsen 2014. I SCA får du köpa cirka 270 aktier för att få ihop 1 hektar. För detta betalar du idag cirka 21-22 tusen. Givetvis kan man inte översätta direkt då man inte kan sälja av sin andel själv och SCA säkert skulle få gå ner i pris då de måste sälja så stora partier. Men det ger ändå en känsla av relativt billig skog. Och då räknar man inte med alla fabriker, sågverk, kompetens hos personal osv osv. Kikar man på (ryktet) budet på skogen så låg det mellan 70-90kr på aktien.
Så det känns som man får helt ok deal med SCA-aktien nu.

Dessutom tror jag verkligen på skog som en framtidens råvara.
SCA är ok köp för mig nu.

Gammal sanning kanske att substans utan kassflöde är dött på börsen. MEN SCA har ok avkastning på sim substans tycker jag. Cirka 15ggr åravinsten betalar man nu. Även om man kan argumemtera att massapriser är ath, valutan gynsam, högkonjunktur osv.

SCA erbjuder mest skog per krona.


Charlie sa...

Tack för kommentarerna. Det verkar på många sätt som vi resonerar på liknande sätt.

Argumentet med skogen i SCA var än starkare när SCA och Essity var ett och samma bolag. Då var det, som jag såg det, uppenbart att det fanns en stor potential i händelse av att man skulle dela upp. Problemet var att det tog år innan man kom fram till att man skulle dela upp bolaget.

En annan sak som jag ser som ett problem med skogen är att tillväxten är större än uttaget, enligt vad jag har hört. Det kan med andra ord byggas upp ett överskott i skogen och det skulle kunna leda till att skogen blir mindre intressant som investering. Det man inte skall glömma är marken, som också har ett värde, tex genom att man kan sätta upp vindkraftverk eller solceller.