08 april 2018

MIPS, Irisity: Nya investeringar på lut

Den senaste tiden så har jag funderat en del på att göra en del nya investeringar. Även om Hövding inte har blivit en succé så tror jag att det passar mig med mindre bevakade bolag. De senaste veckorna så har det diskuterats flitigt på sociala medier att indexinvesteringar är det bästa och svårslaget. Jag gillar diskussionen och jag tror att indexinvesteringar passar många väldigt bra, men jag tror också att ju fler småsparare som blir övertygade om att de inte skall välja aktier själv, desto större möjligheter kan öppnas upp för de som trots allt väljer att stockpicka. Många av aktierna på småbolagslistorna är i mitt tycke inte intressanta som investeringar, men det finns en del undantag och jag tycker att det är ganska spännande att försöka hitta dessa. Tyvärr är det både svårt och tidsödande.

Två aktier som jag har tittat lite närmre på den senaste tiden är MIPS och Irisity. Jag tycker att de är intressanta på olika sätt. MIPS har tagit väldigt stora steg framåt inom ett segment, cykelhjälmar, som växer. Det är intressant. Det finns lite tvister som tynger aktiekursen och det finns även förhållandevis höga förväntningar inbyggda, men efter att ha grävt lite så har jag inte blivit avskräckt. 

Irisity, som tidigare hette Mindmancer, säljer mjukvara för analys av bilddata från t ex säkerhetskameror. Jag känner inte till bolaget speciellt väl. Det som lockar efter att ha tittat lite snabbt är att man verkar ha en bra teknikgrund att stå på, en affärsmodell som verkar funka samt att man skriver en hel del samarbetsavtal. Om jag förstår saken rätt så har man en affärsmodell som bygger på att kunder bara betalar för faktiska, korrekta larmsituationer. Att tröskeln för kunder kan hållas låg i kombination med att man kan visa en rad fina referenskunder tycker jag bådar gott för framtiden. Jag antar att många som analyserar Irisity tittar mycket på mjukvaran och dess förträfflighet. Det är inte nödvändigtvis fel, men jag tycker att det är väl så viktigt att man har lyckats etablera en position på marknaden.

Det är inte osannolikt att jag kommer att köpa mindre poster i både MIPS och Irisity, men jag kommer nog inte att hasta. Det är möjligt att jag först kommer att minska mitt innehav i Hövding för att inte ligga för tungt mot småbolag. Det är inte heller otänkbart att jag kommer att minska en del i andra större bolag innan jag köper för att inte ligga för tungt i aktier överlag. Det är möjligt att jag minskar något inom bank, ett område där jag ligger rätt tungt.


Inga kommentarer: