24 april 2018

Billerud Korsnäs, Hövding: Q1-rapporter och agerande

Jag fyllde på med mer Billerud Korsnäs-aktier för ett tag sedan när kursen stack ner alldeles för mycket (i mitt tycke). Precis som jag skrev så satt jag med väl många aktier efter att jag fyllt på så jag valde att lätta på innehavet för ett tag sedan. Efter att jag sålt så fortsatte kursen upp för att sedan gå ner till ungefär den nivån som jag sålde på (ca 126 SEK). Förutom att jag lyckades att tjäna en liten slant så leverade Billerud Korsnäs en helt OK Q1-rapport. Jag har inte tittat i detalj på den än, men vad jag har förstått så var den ganska odramatisk. Jag ligger kvar med mina aktier tills vidare. Det ser intressant ut som jag ser det, men det som är negativt är att uppsidan känns begränsad. Vid tillfälle så skall jag sätta mig och räkna mer i detalj på det.

Vad gäller Hövding så har jag funderat en del den senaste tiden. Förhoppningsvis så kommer man att sälja lika många som man sålde Q3 förra året, ca 10 000 enheter. Det verkar vara lite av ett mönster när man tittar på 2016 och 2017. Min hypotes är att man kommer att göra en nyemission inom inte alltför lång tid. Sannolikt så räcker de pengar som man har inte året ut, vilket innebär att man mer eller mindre i detta nu måste fundera på hur man skall göra för att fortsatt finansiera verksamheten. Tidigare var jag väldigt säker på att det skulle bli en nyemission, men den senaste tiden så är jag inte fullt lika säker. Man skulle kunna göra någon konvertibellån-lösning med någon eller några av de befintliga större ägarna eller en riktad nyemission för att få in ytterligare en större ägare. Bolaget själv nämner även en licensaffär eller banklån som möjligheter (om jag läser rapporten rätt). Oavsett vad så är jag beredd på att det kanske blir ytterligare en nyemission. Även om jag inte vet hur Q1 blir än så har jag mer eller mindre bestämt mig för att vara med på nyemissionen. Det är klart, om Q1 är en total genomklappning så kommer jag kanske att omvärdera beslutet, men jag har svårt att tro det. Om det skulle bli så att Q1 är bra och det i samband med ett Q1 kommuniceras meddelas om en ytterligare nyemission med följden att kursen dyker ganska kraftigt är det möjligt att jag t o m fyller på. Vi får se var det landar. Jag har även funderat på att det kanske skulle vara en idé att fylla på nu innan Q1-rapporten. Efter lite funderande så har jag landat i att jag avvaktar istället. Jag ligger redan tungt.

Telia överraskade positivt och rosade marknaden för en gångs skull. Jag har inte tittat i detalj än, men det verkar äntligen som att alla felsteg och efterspelet av dessa börjar bli en del av historien och inte framtiden. I nuläget tycker jag att aktien handlas högt. Jag kommer nog inte att agera än. Det är inte fel att ligga med viss exponering mot teleoperatörer. Vi får se hur jag agerar. Om man börjar göra intressanta förvärv så kanske synen på aktien att ändras en del och det skulle kunna få fart på kursen.

Jag har minskat i en del aktier och jag har avvecklat Millicom-innehavet helt, vilket gör att jag ligger rätt så likvid. I kombination med det så har jag inte tillfört kapital till portföljen på ett tag utan har istället lagt pengarna som jag sparar varje månad på hög. Min generella plan är att successivt fylla på med aktier. Om jag inte har någonting som jag tycker ser köpvärt ut så har jag bestämt mig för att inte stressa. I nuläget så kommer jag eventuellt att fylla på med ännu mer Hövding, framförallt om det blir tal om nyemission. Andra alternativ som jag funderar över är Investor och ABB. Irisity är ett annat alternativ som jag lite grann funderar på. Jag hade gärna köpt icke-svenska aktier för att minska exponeringen mot SEK. För tillfället tycker jag dock att det är lite för ofördelaktig växelkurs.

Inga kommentarer: