03 februari 2018

Aktieportföljen - tankar i stort

I samband med att HM rapporterade och föll handlöst ner drygt10% så passade jag på att köpa på mig. Köpet landade på 141 SEK. Efter att jag hade köpt och jag började förstå bättre varför kursen hade sjunit så mycket som den hade gjort så blev jag ytterst tveksam till mitt beslut och dagen efter (tror jag att det var) så sålde jag med en relativt liten förlust. Det är sällan bra att agera impulsivt på aktiemarknaden, tror jag, och jag tycker att det har blivit lite för mycket av den varan för min del. Jag ligger fortfarande kvar med en del aktier i HM och det skulle inte förvåna mig om bolaget visar sig vara en ganska OK investering på ett par års sikt på dagens nivåer. Superhög risk naturligtvis. Bolaget måste stöpas om till någonting annat än vad det är idag och det är inte lätt. Jag ligger kvar med några aktier som jag haft ett tag nu.

En förklaring till att jag har handlat en del den senaste tiden är att jag bestämde mig för att köpa på mig en del aktier som jag tror på inför utdelningarna i vår. Till exempel så tror jag att risken i Nordea och BillerudKorsnäs är hanterbar, och jag tror att det kan bli en bra affär sett över denna och nästa utdelningsperiod, dvs drygt ett år. Jag äger gärna BillerudKorsnäs längre än så, men det är så långt som jag tycker att jag kan se i nuläget. BillerudKorsnäs-kursen som har stapplat en del den senaste tiden kanske kan få lite fart efter att det blev ett insiderköp i fredags.

Under 2017 låg jag ungefär med 15-20% kassa under hela året. Jag befarade att marknaden skulle hicka till och jag tyckte allt tal om minskade kvantitativa lättnader och höjda räntor skulle kunna få börsen att hicka till och gå ned 10-15%. Jag trodde även att det skulle kunna gå fort. Det blev inte så och de pengar som stod på ett konto utan ränta (i princip) blev ett felbeslut. Sådant är livet och de flesta skulle nog inte reflektera över det hela som ett felbeslut utan snarare som ett icke-beslut. I det här fallet är jag inte som de flesta och jag reflekterade rätt mycket över mina försök till marknadstajming. Om man skall lyssna till vad som verkar vara den rådande uppfattning bland de flesta aktiebloggare så är det där med maknadstajming något som man inte skall syssla med eftersom man sannolikt inte kommer att lyckas. Jag är inte så övertygad som de flesta och bara att det står så i "The Intelligent Investor" räcker inte för mig (även om det är en på alla sätt beundransvärd bok), men jag är inte sämre att jag kan ta till mig kloka tankar. Hur som helst, eftersom de pengar som jag inte har i aktier inte är öronmärkta för någon ny bil, husrenovering eller liknande så tänkte jag att det kanske trots allt är klokt att köpa på sig aktier istället för att vänta på den nedgången som aldrig verkar komma. Efter lite funderande mellan raketer och julgransplundring så kom jag fram till att det kanske ändå var en idé att öka andelen aktier innan utdelningarna i några av de högutdelande bolagen som jag gillar.

En annan slutsats som jag drog under helgerna var att mina investeringar (spekulationer) i förhoppningsbolag verkligen inte varit imponerande. Hövding handlas för 10 SEK och jag sitter på en hel del aktier. Egentligen borde jag nog sova sämre än jag faktiskt gör, men jag tror faktiskt att det kommer att vända. Någonting kommer att hända förr eller senare, och nästan oavsett vad detta någonting är så kommer det att få till resultat att kursen hoppar upp. Just nu tror jag att det bästa för bolagen är att man köps ut från börsen. Man verkar inte vara speciellt intresserad av att vara på börsen. Det 2020-målet som kommunicerats verkar ingen tro på, inte heller ledningen eller styrelse genom att inte köpa aktier, och det bådar inte gott. Jag tycker att det hela är märkligt och naturligtvis ångrar jag att jag gick in så som jag gjorde. Hur som helst, försäljningen verkar gå bra och det är det viktiga. Förr eller senare får detta avtryck i kursen. Andra katastrofinvesteringar som jag har gjort är Tobii och Fingerprint. Den lilla trösten med Fingerprint är att jag lyckades tajma in försäljningen av de sista aktierna precis innan vinstvarningen.

Jag beklagade mig lite för en nära vän över mina tillkortakommanden vad gäller förhoppningsbolag och det som kändes lite skönt var att då höra att en av mina bästa investeringar någonsin, kanske den bästa faktiskt är Mat.se, en aktie som stadigt sjönk mer eller mindre från det att den introducerades till dess att den blev uppköpt. Bara dagar innan uppköpet som landade på 17 SEK så satt jag och funderade kring att köpa mer på 8 SEK. Jag hade realiserat en del förluster längs vägen nedåt, men när jag räknade på bolaget så tyckte jag att det var felprisat med tanke på tillväxten, varumärket, organisationen mm. Det visade sig vara helt rätt. Det kanske var ren tur eller så var det någonting annat. Det skall bli intressant att se om det är på samma sätt med Hövding. Till skillnad från många andra förhoppningsbolag så har man i alla fall kommit igång med försäljningen. Man har visat att det finns en marknad och att produkten fungerar. Det är möjligt att det blir en historik parantes och att det inte alls blir något större lyft. Vi får se. Om det sticker upp något så kommer jag att lätta lite för jag har återigen samlat på mig för mycket aktier.

En annan sak som jag har funderat på är att sprida riskerna och inte bara handla med svenska aktier. Mitt problem är att jag kan andra marknader för dåligt. Det är något som jag egentligen borde lägga lite tid på för att få bättre riskspridning och möjlighet till bra affärer. Jag ogillar också att det utgår utländsk källskatt på utdelningar. Det är en liten sak i sammanhanget egentligen, men likväl.

Jag har egentligen bestämt mig för att köpa på mig aktier som jag tror på långsiktigt och sedan blunda för om det blir en större nedgång, men jag tycker inte att det är helt enkelt för jag ser så många varningslampor som blinkar överallt. Att ligga likvid i SEK känns inte heller som riskfritt på något sätt. Varför skulle vår valuta stå sig om det börjar skaka rejält? Vi får se hur det blir.

Inga kommentarer: