14 februari 2018

Hövding: Vad har EU-pengarna lett till?

Jag hittade en intressant artikel som sammanfattar vad Hövding har gjort inom ramen för det pågående EU-projektet, se nedan:

http://ec.europa.eu/research/infocentre/article_en.cfm?id=/research/headlines/news/article_18_02_13_en.html?infocentre&item=Infocentre&artid=47456


Det finns en del information som jag tyckte var intressant. För det första så verkar en relativt stor del av projektet att handla om att kunna tillverka airbagen i ett stycke. Det kapar säkert många moment och jag tror att det påverkar tillverkningskostnaden ganska ordentligt, förmodligen även storleken.

För det andra så lyfts återigen interaktion med andra enheter, som t ex smart phones, fram. Det är ingenting nytt, men det känns mer eller mindre klart när man läser denna sammanfattning att det kommer att vara del av Hövding 3.0. Det är möjligt att tolka annorlunda och det ges inga garantier, men det är så jag läser sammanfattningen.

Den tredje saken som jag reagerade på är att man inom ramen för projektet, som för övrigt avslutas nästa månad, har tagit fram en kommunikationsplan. Det innebär att det kommer att kommuniceras information, vilket är positivt. Jag tycker mig se förhållandevis mycket erbjudanden på Hövdingar och jag tror att det beror på att man vill minska lagren inför lanseringen av Hövding 3.0. Kommmunikationsplanen och att man lämnade in ett antal nya patentansökningar för ett tag sedan tycker jag bådar för att det snart kommer att släppas en Hövding 3.0. Det är möjligt att det kommer information i samband med rapporten, men det är naturligtvis inte säkert. Det passar ganska bra att lansera Hövding 3.0. på våren i och med att cykelsäsongen börjar då. Vi får se.

Jag ser ett par möjliga triggers i Hövding den närmsta tiden och jag bestämde mig för att öka idag. Hövding är ett förhoppningsföretag, men jag tror att lanseringen av Hövding 3.0 kommer att öka intresset för bolaget och jag tror att det kommer att synas i kursen. Rätt eller fel, det får framtiden utvisa.

Vad gäller Q4-rapporten så är jag förhållandevis optimistisk. Det skulle vara bra om man nådde 15 000 enheter sålda, men det tror jag inte att man gör. Om jag räknar rätt så sålde man ca 10 000 enheter Q4-2016 och jag tror att man kommer att kunna sälja 13 500 enheter Q4-2017. Det kommer inte att vara en hejdundrande tillväxt och det är möjligt att det kommer att få kursen att hoppa ner ytterligare. Jag tror dock inte det. Värderingen är relativt låg som jag ser det och jag tror att det kan komma ett hopp uppåt när det kommer lite publicitet kring bolaget. Eftersom jag ligger för tungt i bolaget (som vanligt) så räcker det med ett litet hopp uppåt för att jag ska minska, men lämna helt tänker jag inte göra. Min förhoppning är att Hövding 3.0 lanseras under 2018 och att försäljningstillväxten kommer att vara fortsatt god under 2018. Om inte hela börsen imploderar så tror jag att Hövding kan handlas över 15 SEK under året.

Vad gäller ägarsituationen så skall det bli intressant att se om det har skett några förändringar sedan förra rapporteringen.

Om man vill vara negativ så är det fortfarande så att ledningens och styrelsens i princip totala ointresse för att ha "skin in the game" är en jätteplump i protokollet. För ett tag sedan ögnade jag igenom en artikel med Rune Andersson (som är en hjälte) som lyfte fram vikten av att ledningen hade aktier i bolaget. En bok som jag funderade på att läsa "Skin in the game" av Nicholas Nassim Taleb verkar komma till liknande slutsatser. Om man vill vara positiv så skulle ett insiderköp förmodligen ändra en del personers syn på bolaget. Jag tror att en del väljer bort bolaget för att ledning och styrelse inte köper aktier och jag har förståelse för de som ratar bolaget på dessa grunder. Just nu är det en tyst period så eventuellt kan det komma ett insiderköp efter rapporten i början av mars.

En annan sak som man kan lyfta fram om man vill vara negativ är att en del bolag som får stöd från EU eller liknande blir sämre på att stå på egna ben. Det är inte alltid positiv att få bidrag av olika slag. Det kan låta konstigt, men jag tror att företag som byggs långsamt underifrån steg för steg utan konstgjord andning blir starkare. Nu tror jag inte att EU-pengarna kommer att stjälpa Hövding, men vill man vara negativ så ser man vissa faror med det. Kanske skulle det vara bättre med en extern finansiär som sköt till kapitalet och som ställde riktigt tuffa krav.

För övrigt har jag ökat lite i Nordea. Jag tycker att den ser aptitlig ut så här en månad innan utdelning.

Inga kommentarer: