05 februari 2017

Arcoma: Det börjar röra sig uppåt

Arcoma är inte helt enkelt att förstå sig på. Omsättningen minskar och man säger upp personal. Det är oroande även om det hände för ett tag sedan. Det är ingen höjdare att sitta på ett bolag som inte visar tillväxt. Jag tycker att mycket av detta visas i kursen, men det är svårt att veta.

Det som också gör mig lite frågande är varför ledning och styrelse inte köper aktier på dessa nivåer. Det finns en del optionsprogram som jag förstår det och det är möjligt att en del tycker att det känns vettigare att köpa optioner än aktier, vilket inte behöver vara negativt, men vad jag förstår så ligger lösenpriset runt 16-17 SEK under en period under 2018. Det är ingen stor sak och jag tror att förklaringen att inte så många med insyn i verksamheten är många har blivit brända i nedgången. Just nu är det säkerligen också en tyst period för många med insyn med tanke på att bokslutet snart ska presenteras, men det är inte alltid tyst period. Det är möjligt att det kommer lite insiderköp efter bokslutet är presenterat. För kursen hade det varit mumma, tror jag.

En annan sak som jag inte riktigt får ihop är hur Arcoma samarbetar med de stora spelarna, tex Canon. Om jag förstår saken rätt så är man i vissa lägen konkurrent till Canon, t ex eftersom man har startat direktförsäljning under eget namn i Sverige, och i andra lägen samarbetspartner, både genom att man säljer deras produkter och att man producerar åt dem. Jag är ingen expert på Arcoma och det är absolut möjligt att jag har missförstått hur de olika aktörerna arbetar. Även om jag inte riktigt hänger med hur marknaden fungerar så tycker jag att det senaste pressmeddelandet tyder på att Canon ser Arcoma som någon som man tjänar på att vara lierad med, och det är naturligtvis bra.

Jag tycker att det ska bli intressant att se årsredovisningen när den snart presenteras för att se hur försäljningen av bordsverksamheten påverkar siffrorna. Det egna kapitalet var runt 36 MSEK i Q3-rapporten och jag antar att det har gått upp en bit efter försäljningen av bordsverksamheten. Jag vet inte riktigt hur de 8,5 MSEK som man fått för den amerikanska verksamheten kommer att synas i siffrorna, och egentligen spelar det kanske inte så stor roll. Det gäller för företaget att vända omsättningstrenden från dalande till stigande och på samma sätt med lönsamheten. Det skulle även vara intressant att veta mer om hur man tänker positionera sig på marknaden när det kommer till samarbeten med de stora spelarna.

På många sätt tycker jag att det var lättare att förstå sig på Matses verksamhet. Man hade samarbeten och man var tvungen att ta in kapital, men verksamheten var lätt att förstå. Det tycker jag inte riktigt att Arcomas är just nu. Det är möjligt att den blir det, men hur man balanserar mellan att sälja mellan att sälja under eget märke och samtidigt samarbeta med stora spelare förstår jag inte riktigt i nuläget. Jag ska fortsätta att läsa på och jag tycker fortsatt det ser intressant ut och kommer troligtvis att öka (för det har jag ännu inte gjort).

Arcomas Q3-rapport:
http://arcoma.se/wp-content/uploads/2014/08/Arcoma-AB-Del%C3%A5rsrapport-2016-Q3.pdf

Inga kommentarer: