01 februari 2017

Arcoma: Intressant avtal med Canon

Att leta efter turn arounds är på många sätt dumt. Om ett bolag handlas på nivåer som indikerar att framtiden ser mörk ut så beror det ofta på att framtiden faktiskt kommer att vara mörk. Annorlunda uttryckt så har marknaden oftast rätt och när man sitter och fantiserar ihop saker som ingen annan lyckats fantisera ihop (eller lyckats, men insett att det inte känns sannolikt) så är det alltid en risk att man hamnar snett. Naturligtvis kan man istället för att försöka gå emot strömmen försöka hitta något som alla andra tycker är bra och följa med strömmen. Det kan ofta vara rätt, men det finns inga garantier på något sätt. HM de senaste åren är ett bra exempel. Aktien har alltid varit ett klokt val bland många, men de senaste åren så har det inte varit en succé att äga. Idag är situationen ganska annorlunda och HM anser jag inte ses som samma bergsäkra investering som det var för ett tag sedan. Naturligtvis har HM varit en väldigt bra resa sett i längre perspektiv och en succé på många sätt, men jag hoppas att min poäng kommer fram.

Den senaste tiden så har jag dragits till olika turn arounds och det är nog inte bara den senaste tiden egentligen. Jag har funderat lite på varför det är så. Innan jag går in på varför så ska jag nog säga att till skillnad från en del andra så tror jag att det inte finns ett sätt att handla aktier som är rätt för alla. Istället tror jag att man skall hitta ett sätt att handla aktier som passar hur man är lagd. I mitt fall så gillar jag jakten på att hitta någonting som andra har missat och att få vara först, eller bland de första, med att se saker som har förbisetts. All aktiehandel handlar naturligtvis om att se saker som andra har förbisett, men vad jag menar i detta fall så menar jag att man kan finna något som ändrar grundsynen på företaget. Även om man som småsparare har mycket emot sig så tror jag att en av de saker som man kan ha på plussidan är att många gärna vill följa strömmen och inte vill avvika för mycket från konsensusuppfattningen.

Ett företag som jag tycker ser fortsatt intressant ut är Arcoma. Det finns mycket problem och det är därför som börsvärdet ligger runt 40 MSEK trots att omsättningen är runt 100 MSEK. Det finns ett par saker som jag tror kan få fart på kursen uppåt. För det första så tror jag att kostnadsbesparingsprogrammen snart får genomslag och en sparad krona är som bekant en tjänad krona, mao det kommer att synas på sista raden direkt. För det andra så tror jag att omsättningsminskningen kommer att vändas genom att direktförsäljningen kompenserar för den minskande OEM-försäljningen, dvs att omsättningsminskningen kommer att vändas till en omsättningsökning. För det tredje så tror jag att samarbetet med Canon kommer att gynna försäljningen i enlighet med den senaste pressreleasen. En möjlig trigger är dessutom att man på sikt även börjar att satsa mer på innovation och produktutveckling. Det är möjligt att man redan gör det, men när jag läser på om bolaget så får jag inte intryck av att man har så mycket egen teknik utan att man snarare är duktig på att integrera befintlig teknik. Det är inget fel med det, men ett skifte eller möjligen förtydligande tror jag skulle få en del att värdera bolaget annorlunda. Sammantaget så ser jag ett antal triggers som skulle kunna får upp kursen och det gillar jag. Att Canon är en samarbetspartner med Arcoma känns också bra, även om det inte skall ges för stor vikt. Förmodligen kommer jag att öka på mitt innehav.

1 kommentar:

Unknown sa...

Är du fortfarande aktieägare i Arcoma? Spännande med ny VD