20 september 2016

Matse: UBS fortsätter att fylla på

Idag fortsatte UBS för tredje dagen i rad att köpa aktier i Matse. Man köpte enligt Avanzas mäklarstatistik omkring 115 000 aktier eller omkring 1 MSEK om man istället mäter i kronor. I förra inlägget fick jag en klok kommentar som kopplade detta till det hemlighetsfulla UBS-kontot som äger 7% idag. Om det är samma ägare som köper så är man nu uppe i 8% (300 000 aktier motsvarar runt 1% av totala antalet aktier).


Om man gillar att spekulera (vilket jag gör) så skulle man kunna tänka att UBS-ägaren skulle tycka att det var trevligt att komma upp i 10% så att man har lite att säga till om. Om jag har förstått saken rätt var inte UBS-ägaren med i den stora nyemissionen och att detta fick till effekt att man hamnade under 10%.

Även om det är trevligt att aktier byter hand så har inte kursen gått upp, vilket gör att man inte kan säga så mycket mer än att det är många aktier som någon/några vill bli av med och att det är någon/några som vill köpa många aktier.

Det ska bli intressant att se om UBS fortsätter att köpa aktier imorgon. Det ska också bli intressant att se om CSB eller DDB fortsätter att sälja aktier imorgon. Min gissning är att UBS fortsätter att köpa och att kursen tickar upp lite imorgon, men det är en ren gissning. Jag baserar det på att det känns sannolikt att det funnits ett par ägare som har velat hitta ett tillfälle att kliva av, men eftersom omsättningen är så låg så har det inte uppstått läge tidigare. Att UBS fortsätter att köpa tror jag är sannolikt helt enkelt eftersom det är någon som vill ta en större position i bolaget så att man inte blir utmanövrerad så lätt.

Det ska bli intressant att se september-siffran. Tyvärr tror jag inte att man mäktar med något rejält lyft. Augustisiffran landade på 19 MSEK och förra september låg man på 17,5 MSEK. Om man skulle lyfta med 50% (vilket ungefär är vad marknaden växer med enligt D food index) så skulle man hamna på runt 26 MSEK. Om jag inte sitter på fel information så skulle det vara en bra bit över månadssäljrekordet som ligger på strax över 23 MSEK. Jag befarar att eftersom förra hösten var stark så kommer det att visa sig i tillväxtssiffrorna under resten av året. Naturligtvis hoppas jag på det motsatta, men jag ser inte att någon av sajterna kommer att drastiskt skjuta upp, men jag kan ha fel.

Om man ska jämföra med prognosen på 63,5 MSEK som man har lämnat så har man för juli-augusti försäljning från Mat.se på runt 30 MSEK (11+19 MSEK). Därutöver har man ungefär, tror jag, 5 MSEK från övrig verksamhet, tex Cold Cargo. Om jag har räknat rätt ger detta att man bör landa på 28,5 MSEK för september. I mina öron låter detta jättehögt, men till saken hör att man gav prognosen den 24 augusti i samband med Q2-rapporten. Eftersom man hade tröskat sig igenom halva Q3 när man gav rapporten borde man ha hyggligt goda förutsättningar att kunna göra en bra prognos, men jag tycker att det känns högt.

Om det visar sig att man landar väldigt mycket under prognosen så är det inget gott tecken. Då skulle man kunna ta det för ett tydligt tecken att man inte riktigt har förmåga att möta konkurrensen från etablerade spelare så bra som man trodde att man skulle. Detta skulle som jag ser det kunna vara ett tecken på att det är dags att lämna aktien.

Man behöver ungefär ligga på 30 MSEK i snitt i försäljning resterande fyra månader på året för att landa på 300 MSEK på helåret. Det tror jag inte längre att man kommer att fixa utan jag tror att man kommer att komma in något under 300 MSEK. Det i sin tur ger förmodligen att en omsättning på 450 MSEK under 2017 känns något mindre trolig osv.

Jag kommer nog att fundera de närmsta veckorna på hur jag ska reagera på septembersiffran. Det är inte osannolikt att jag inte gör något alls, men eventuellt ska jag lätta på några aktier om septembersiffran är väldigt låg, tex under 24 MSEK. Jag vet inte i nuläget, men jag funderar i dessa banor.

Hur tänker ni?

Inga kommentarer: