11 september 2016

Matse: D-food index

Det är kanske inte alla som sitter och tänker på hur D-food index mäts, men det gör jag. Och när jag funderar på detta har jag kommit fram till att lösplock är en alldeles för bred definition. Idag har man klumpat ihop s k "click and collect", dvs att man beställer på nätet och hämtar upp i butik, och lösplock transporterad till dörren. Det är en väldig skillnad skulle jag säga.

För det första så handlar "click and collect" många gånger om att man betalar i butik, dvs att man inte betalar på nätet, vilket rent strikt som jag ser det gör att det inte handlar om att handla på nätet utan att man snarare förbeställer på nätet. För det andra så handlar "click and collect" inte så mycket om att man gör om mathandlandet utan snarare om att man lägger till ett extra steg till befintlig infrastruktur. Det behöver inte vara så, men när Coop och ICA marknadsför "click and collect" under namnet "handla online" så tycker jag att så är fallet. Om Mathem eller Matse skulle införa avhämtningsställen (vilket Matse testade under ett tag) så skulle det vara en annan sak.

När man tittar på Q2 så ökade lösplock med 50% medan Matse ökade med 49% så verkar det naturligtvis som att Matse inte tar marknadsandelar inom segmentet mat på nätet, eller "lösplock". Det gör man heller inte om man använder definitionerna som används av D-food index. Om man däremot antar att de flesta som handlar mat på nätet via ICA och Coop gör det genom att hämta i butik, vilket är det billigare alternativet och det alternativet som troligtvis flest väljer, så kan man gissa att när ICA ansluter allt fler butiker till online så är det framförallt inom "click and collect" som tillxäxten för ICA och Coop sker.

Min teori är alltså att Matse växer mer än marknaden inom hemlevererad lösplock och om det är så är det naturligtvis positivt. Det skulle vara intressant om D-food index blev lite mer detaljerad framöver. Dagens två kategorier tycker jag skulle vara uppdelade i vars två underkategorier som heter - hämtat i butik respektive hemlevererat.

Länk till D-food Index Q2:
https://dhandel.se/wp-content/uploads/2014/05/D-food-Index-Q2-2016-1.pdf

Är det någon som sitter inne på mer information om hur marknaden utvecklar sig? Tänker jag rätt tror ni?

Inga kommentarer: