08 mars 2016

Mathems två lager

Jag kanske är en av ganska få som dammsuger nätet på allt som skrivs om mat på nätet och kanske en av väldigt få som läser artiklarna mer än en gång. Hur som helst, när jag läste en av de senaste artiklarna om Mathem så upptäckte jag en intressant sak (tycker jag), nämligen att Mathem har ett lager i Stockholm och ett i Göteborg, se länk nedan. Intressant! Matse har tre lager, ett i varje storstadsområde - Göteborg, Stockholm, Malmö (sorterat efter Matses storlek på de olika marknaderna).

Eftersom Mathem har en hel del kunder ganska långt från sina lager så har man ett lite annorlunda upplägg än Matse, som trots att man omsätter runt 3,5 gånger mindre än Mathem har tre lager och därmed är närmre sina kunder. Jag tror att de långa avstånden till kunderna påverkar Mathems resultat. Att packa varor i Göteborg som sedan körs ner till Skåne kan inte vara optimalt (eller så är det optimalt utan att jag riktigt förstår att det är optimalt). Förmodligen har Mathem som strategi att först se att det flyger innan man tar kostnaden med att etablera ett lager.

Oavsett vad Mathems och Matses strategi må vara så är det en fördel för Matse att man nu har tre lager medan Mathem endast har två. Jag hade faktiskt förutsatt att Mathem hade ett lager i Malmö, men så var inte fallet.

Länk:
http://www.svd.se/valkommen-in-till-mathems-gigantiska-lager

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju faktiskt väldigt billigt att transportera saker. En lastbil med dubbla bakaxlar, utan släp kan säkert lasta 15ton med mat. En tur och retur resa mellan Göteborg och Malmö är 58 mil lång och kan med god logistik göras på en arbetsdag? Om föraren + kringkostnader ligger på 2000kr/dag så kan själva lastbilen kosta upp till 95kr per mil utan att totalkostnaden för hela lasten går över 50öre/kg mat. Det får ju sen ställas mot vad det kostar att lagerhålla ett kg mat?

Charlie sa...

Jag håller med dig om att transporter faktiskt är ganska billiga (även om jag inte sitter på samma detaljkunskap som dig), men det är inte där jag ser fördelen med att ha flera lager. Både Mathem och Matse har börjat eller kommer med stor sannolikhet inom kort att börja med leverans samma dag, vilket innebär att tiden från beställning till leverans kortas betydligt. Om man som Mathem inte har ett lager i Malmö/Lund ser jag inte att man kommer att kunna leverera samma dag. Min slutsats är att Matse kommer att kunna erbjuda samma-dag-leveranser i Malmö/Lund, men det kommer inte Mathem, pga att man inte har lager inom området.