26 mars 2016

Björnar bland matbutiken, teleoperatören, bankerna och byggbolaget?

Det finns ytterligare ett investeringsalternativ som snurrar i mitt huvud och som jag glömde bort när jag listade vad jag tänkte på i mitt förra inlägget. Alternativet som jag funderar på är att ta en kort position i OMXS30 eller något annat brett index. Vanligtvis tycker jag att det är för stor risk med korta positioner efter börsen på lång sikt vanligtvis går upp och därmed har man inte oddsen riktigt på sin sida när man ligger kort, dvs spekulerar i att börsen eller en enskild aktie kommer att gå ner (genom att låna en aktie som man sedan säljer och köper tillbaka i framtiden när kursen har gått ner).

Jag har överlag en ganska pessimistisk börssyn och jag tycker att det finns många sunda dysterkvistar där ute som resonerar på ett sätt som jag tycker verkar vara rimligt. I korthet kan man säga att resonemanget som jag är böjd att hålla med om går ut på att börsen har gått upp pga av låg ränta och kvantitativa åtgärder i synnerhet och att detta har byggt upp en bubbla som kan komma att spricka. Att skapa högre priser/kurser genom att göra pengar mer tillgängligt slutar ofta illa. Bolånekrisen i USA är ett färskt exempel.

Det är möjligt att vi inte alls står inför en korrigering ner och det är möjligt att vi om tio år sitter med samma låga ränta och en europeisk centralbank som köper alla typer av obligationer för miljardbelopp varje månad för att få fart på ekonomin, men det är inte säkert. Det kan också vara så att de åtgärder som hittills, i min mening, inte riktigt fått avsedd effekt till slut inte får någon effekt alls och att marknaden därmed tar stryk.

Det är väldigt svårt att sia om börsen som helhet och det är väldigt svårt att vara smartare än marknaden, men vad jag funderar på är att ta en position i någon björnprodukt (dvs något som går upp när börsen går ned) för att hedga mor en börsnedgång.

Om man tittar rent tekniskt på marknaden så skulle jag säga att vi är inne i en negativ trend, baserat MA50 och MA200, dvs femtio dagars medelvärde jämfört med 200 dagars medelvärde. Det är ett trubbigt mått, men ett bland många mått man kan använda för att bedöma trenden på marknaden.


4 kommentarer:

Lars-göran sa...

Intressanta tankar, jag är också för långsiktiga placeringar. Skrattade gott åt ditt förra inlägg angående Apple.

Charlie sa...

Kul att höra. Jag skulle inte vilja påstå att jag är den mest långsiktige placeraren, men när jag går in i något så vill jag tro på det på lång sikt, vilket ofta är ett år eller längre. Om jag tycker att kursen sticker upp snabbt efter att jag har köpt så att värderingen inte känns speciellt attraktiv längre baserat på de underliggande värdena så tvekar jag inte att casha hem. Jag har med andra ord ofta en relativt lång horisont, men ibland kan det bli korta inhopp i alla fall. Jag är med andra ord inte en buy and hold kille. Min byrålåda är fylld med kläder, inte aktier.

Ett bra citat i sammanhang är "When the facts change I change my mind. What do you do?" av John Maynard Keynes. En kurs som sticker upp brant är absolut i mitt tycke att fakta ändras.

Anonym sa...

Kan det inte vara så att när kursen går upp så bekräftar det dina tankar kring bolaget. Med andra ord det går som du tänkt. Varför i hela fridens namn skall aktien säljas då?? Det var väl detta du hoppades på?!

En fråga från en okunnig.

Med vänlig hälsning

Lars

Charlie sa...

Om kursen går upp så ändras förutsättningarna och då omvärderar jag mitt beslut. Om något annat alternativ känns mer attraktivt så allokerar jag om mina pengar. Jag tycker på många sätt att det är vettigt att fråga sig varför man ska fortsätta att äga än aktie relativt ofta eftersom det är en risk att äga aktier.

Det finns många exempel på när jag borde ha behållit aktier längre, men det finns också exempel på när jag gjorde rätt i att sälja. Jag tror på att ha en tydlig tanke bakom sina köp. Om anledningar till varför man köpte inte längre finns där, t ex att tillväxten skulle vika dramatiskt för Matse, så bör man som jag ser det överväga att göra sig av med innehavet. Om Matse skulle rusa till 25 SEK inom kort och värderas runt två-tre gånger omsättningen så hade jag sålt för det tycker jag idag är en för hög kurs. Man hade kunnat hålla kvar vid aktien för att man tror att det finns information som man inte har som motiverar en sådan kurs eller att kursen skulle kunna fortsätta ännu högre, men så brukar inte jag resonera.