05 mars 2016

Boktips



En sak som slår mig när man börjar läsa på mer om oljepriset är att det finns information som pekar åt alla möjliga håll. Det finns de som tror på peak oil-teorin, vad den nu egentligen säger och hur den nu ska tolkas, och det finns andra som menar att oljan inom kort kommer att vara så pressad att producenter kommer att betala för att bli av med den (även om det förmodligen är få som tror att det skulle pågå någon längre tid). Det är med andra ord inte helt lätt att bilda sig en egen uppfattning. Naturligtvis ska man se detta som en möjlighet eftersom den som är påläst, som känner till fakta. och besitter talangen tålmodighet förmodligen kan göra hyggliga affärer. En bok som jag tycker är OK är Aguileras och Radetzkis bok "The price of oil". Om det är någon som har någon bättre bok så får ni gärna kommentera.


En annan bok som jag kan rekommendera är "the everything store". Boken handlar om Amazons uppgång, från de tidiga dagar till idag (antar jag, men jag har inte läst klart boken så jag vet inte med säkerhet). Tyvärr handlar boken i mitt tycke för mycket om hur Jeff Bezos är som person och hur olika personer kände under resans gång. Att jag är intresserad mer av siffror än av personer när det kommer till böcker om företags uppbyggnad säger så klart inte att det är en dålig bok, men det kanske ger någon en fingervisning av vad man kan förvänta sig. Det handlar naturligtvis inte bara om personer och känslor utan även en hel del om ehandel och företagande och boken är läsvärd för alla som är intresserade av e-handel. Om man tycker att boken är trist kan man alltid roa sig med att byta ut "Jeff Bezos" mot "Måns Danielsson", "Barnes & Noble" mot "ICA", "books.com" mot "Mathem" (books.com var störst på böcker på nätet innan Amazon gick om).



Några andra böcker som jag tycker är bra läsning är "Sapiens", "Tänka snabbt och långsamt", Ken Foletts triologi om 1900-talet. Första delen heter "Giganternas fall". Alla har inte koppling till investerande, men om man tror att en god investerare är någon med god allmänbildning så är det relevant.

Inga kommentarer: