11 januari 2011

Alcoa och Japan räddar dagen

Det verkar som att börsen väljer att fokusera på positiva nyheter. Alcoa rapporterade igår kväll svagt över förväntningar (åtminstone de på förväg utkommunicerade förväntningarna). Japan och Kina köper portugisiska statsobligationer. Merkel berömmer Portugal. Sammantaget har detta fått investerarkollektivet på gott humör och börsen har stigit. Att risken att Portugal haverar har minskat något är möjligt och att det avspeglar sig i kurserna är inte så konstigt, men jag känner mig ändå fortsatt tveksam och vågar inte ropa hej. Dagens uppgång på 1,7% tycker jag är väl tilltagen.

Jag har inte bara suttit och varit tveksam idag. En liten del av dagen ägnas även åt att trycka på en säljknapp. Knappen var kopplad till SKF som försvann ur portföljen för 191 SEK. Bolaget är precis som Atlas Copco ett jättebra bolag, men värderingarna känns inte så intressanta längre. Ansträngda värderingar i kombination med annalkande skuldkris, räntor som kommer att höjas och en stark svensk krona ligger bakom mitt beslut. Det är möjligt att SKF passerar 200 SEK-nivån och aldrig mer går att köpa under denna nivå, men jag är beredd att ta den risken. Om det skulle bli en sättning under året är det möjligt att jag tar in bolaget igen, men det är ingenting jag räknar med just nu.

CDON var ett av få bolag som backade idag, hela 3% faktiskt, och slutade på 32,40 SEK, vilket var en krona mindre än igår. Just nu handlas aktien runt de nivåer där jag hade tänkt hoppa av, men jag kom som jag tidigare skrivit på andra tankar och tänker nu vänta till 35-40 SEK. E-handeln lär ha gått väldigt bra under slutet av 2010 och jag hoppas att en del av alla de köp som gjorts hamnat hos CDON. När jag har tittat närmre på bolaget så kommer jag att göra ett separat inlägg om det, men i nuläget kan jag bolaget för dåligt. Det skulle vara kul om bolaget presenterade lite förvärv, men det är möjligt att det är lite väl tidigt.

HM gick upp idag och slutade på 226,40 SEK. Det är kul. Jag fångade mina aktier på 235 SEK och sedan dess har det mest gått utför, men nu har det förhoppningsvis vänt. Vi får se. Det är otroligt många butiker som förväntas öppnas och dyrare bomullspriser kommer att påverka resultatet, men HM har visat förr att man vet vad man gör. Jag tillhör fåtalet som oftast känt att HM varit lite väl högt värderat, men jag har i princip alltid haft fel. Min tveksamhet är dock inte helt bortblåst. Tveksamheten omfattar bland annat Karl-Johan Persson, VDn, som jag inte är säker på är rätt person för jobbet. Jag ser ser fler nackdelar än fördelar med en far och son-relation mellan VD och styrelseordförande. Hur dåligt jobb måste Persson Jr göra för att Persson Sr skall tröttna? Likväl, HM har ett bra koncept, bra siffror och fin historik. Det borde räcka för att få tyst på en gnällspik som mig ;)

Generellt, även om jag har ett finger på säljknappen så funderar jag ändå på att investera en del av de pengar som jag fått in från försäljningarna. (En lärdom som jag drog under åren 2006-2007 när jag skrek vargen kommer. När väl vargen kom så hade jag tröttnat och köpt på mig aktier. Nu har jag bestämt mig för att ligga kvar så länge det är feststämning, men dra mig ur när det skall diskas och städas.)

En aktie som jag funderar på att köpa är Statoil. Köpet skulle vara långsiktigt, vilket rimmar dåligt med min avoga inställning till marknadsläget i stort och som möjligtvis får mig att avstå till slut. I mina ögon är bolaget stabilt, de tjänar pengar på ett högt oljepris (som är fallet för tillfället) och de handlas i NOK. Norska kronan är hyggligt låg, vilket gör att man kanske skulle kunna få en positiv valutaeffekt den dagen som de dåliga tiderna når Sverige. Till dess skulle Statoil-aktier kunna ligga i portföljen och generera lite utdelning årligen. Nu vet jag att Statoil har skrivit ned sina produktionsmål och att det finns mycket ballare oljebolag, men det kan nog vara en hygglig affär ändå. Att köpa långsiktigt när man sitter och oroar sig för skuldberg och en opålitlig kinesisk ekonomi är kanske inte så bra idé trots allt.

En annan aktie som jag funderar på är Telia Sonera. Varje gång jag får min telefonräkning så funderar jag faktiskt på att köpa Telia Sonera. Det finns en massa konstigheter i detta halvstatliga bolag som gör att man inte borde köpa, men Q3 2010 var bra och jag tror att Q4 2010 kommer att vara bra det med. Lägg därtill att utdelningen kommer om mindre än ett halvår och att utdelningstappet snabbt brukar drunka i kursbruset så kan det vara köpläge. Om det kommer en rekyl imorgon är det möjligt att jag fyller på.

Två ytterligare aktier som jag funderar på är CDON Group och Cellavision. Jag tror mycket på båda bolagen och med ganska stora realiserade vinster under året kan jag kosta på mig lite mer risk. CDON har jag redan skrivit lite om ovan. Vad gäller Cellavision tror jag inte att aktien kommer att handlas under 10 SEK igen medan uppsidan mycket väl kan vara upp mot 15-16 SEK under året om vinsten förbättras och intresset för aktien stiger. Det som oroar med Cellavision är att det är ett litet bolag på en marknad under utveckling. Det är lätt att trampa fel och ett misstag kan bli kostsamt i ett litet bolag. Det som gör mig lite lugn är att ganska många insiders har handlat. Det känns bra.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ingen erfarenhet av dessa konverteringslån som CDON har, har en fundering:

Om aktiekursen för CDON fortsätter att ligga på 32 sek, och konverteringskursen fastställs på den nivån den 16:e januari blir utspädningen runt ca 10%. Aktiekursen har inte gått upp nämnvärt efter notering därför får också MTG fler aktier för konvertering.

En utspädning likt detta, anses den stor för analytikerna? Och vidare, framförs detta som en nyhet MED risk för negativ reaktion från marknaden?
Med andra ord – kan jag köpa nu utan att vara orolig för en negativ reaktion?

Charlie sa...

Hej!

Vad man kan säga är att villkoren för konverteringslånen är kända och på så sätt inräknade i kursen. Jag har därför svårt att se att konverteringslånet skulle kunna leda till så mycket negativa reaktioner i sig. Det finns större risker inom bolaget som jag ser det, bl a att man inte kan växa i den takt som analytikerna förväntar sig.

Det skall bli intressant att se hur Q4-rapporten landar. Jag är positiv och tror att bolaget kommer att visa fina siffror och överträffa förväntningarna.

Anonym sa...

absolut, jag satte mig ner och skrev ner en sammanställning om CDON för mig själv. Blev säkert 20 sidor sidor. Hittade fler positiva saker med Q4 rapporten än vad jag har fingrar.

Köpte på 28 k vid notering. Önskar kursen hamnar runt 30-31 igen så jag kan lasta mig ännu tyngre. Verkar dock som det skett lite insider-handel på senaste tiden så kursen verkar inte komma ner i de nivåerna.

Charlie sa...

Oj, det låter intressant. Vad är de tre största fördelarna som du ser det?