10 januari 2011

Spanien, Portugal och nya köp

Jag tillhör de som tror att Portugal och Spanien kommer att behöva gå samma väg som Grekland och Irland, dvs ta nödlån. Tyvärr har jag inte hittat så många bra artiklar som går på djupet och min ståndpunkt är därför inte speciellt välgrundad. Cornucopia har skrivit en del inlägg om skuldsituationen i Europa som är matnyttiga (och skrämmande).

Även om Portugals dåliga ekonomi inte är någon överraskning för någon så kommer ett handuksinkast förmodligen att lägga sordin på börshumöret, framförallt för att många troligtvis kommer att tolka detta som att tecken på att mycket större Spanien är nästa på tur. Om väl Spanien får be om nödlån kommer även detta att ses som ett klart minus. Europa är trots allt Sveriges största exportmarknad och ett havererat Spanien (Portugal, Irland, Grekland, mfl) kommer att påverka förutsättningarna de närmsta åren.

Jag tror inte att så många investerare är så värst oroliga för skuldkrisen i Europa (eller för den delen skuldkrisen i USA). Man har de snabba svängningarna i Baltikum i minnet pratar hellre om att det finns 1,3 miljarder kineser som alla kommer att köpa svenskt. Möjligtvis har vi sett en viss förändring de senaste dagarna. Det är intressant att se hur risken har spridit sig från valuta- och räntemarknaden till aktiemarknaden.

Mitt troliga makroscenario är att Portugal och Spanien kommer att behöva be om hjälp och att detta kommer att ha ganska stor effekt på börsen. Det positiva sentimentet kommer att förloras och allt mer fokus kommer att läggas på riskfaktorerna, tex USAs delstaters risiga ekonomi, Kinas ekonomi och Q1-rapporterna. Sura miner kan lätt bli riktiga sura miner när världens alla börsrobotar börjar blanka och triljoner stop-lossar utlöses.

Ett finger på säljknappen med andra ord.

Trots att jag har haft fingret på säljknappen så har en del pengar som jag fick loss från Atlas Copco-försäljningen investerats i Telia Sonera och en del i Cellavision, båda representerade i portföljen sedan tidigare, och i ett nytt innehav - Enquest PLC. Det är möjligt att oljebolaget Enquest blir en flyktig bekant, men efter att ha läst lite om vad BB Trader skriver om bolaget och en analys på placera.nu så bestämde jag mig för att slå till idag när kursen dök framåt femtiden. Trots investeringarna så har min exponering mot börsen minskat något.

3 kommentarer:

Nemokrati sa...

Reuters har en analys. Det blir nog säljknapp som du säger, för risken finns att bankerna i Spanien inte håller måttet. De som drabbas ifall EU trots allt drar ihop triljonersräddningspaket blir ju vanliga löntagare, pensionärer och andra som till skillnad från spekulanter lever på fasta värdeurgröpta inkomster och ersättningar. Inte minst som inflationen är på väg att ta ordentlig fart med skenande mat- och bränslepriser (också det till stora delar som följd av spekulation). http://in.reuters.com/article/idINIndia-54040720110110?loomia_ow=t0:s0:a54:g12:r6:c0.307975:b40888386:z3

Charlie sa...

Tack för länken. Det var intressant. Vi får se var det landar. Av dagen att döma verkar det finnas en hel del optimism kvar i marknaden. Det är möjligt att den håller i sig ett tag till.

aktiespartacus sa...

Det ultimata vore ju om vi fick några dåliga bokslutsrapporter i kombination med begäran om nödlån. Då blir det nog ett fint köpläge. ^^