19 januari 2011

Fortum ut och Telia Sonera på fyndnivå

Under gårdagen sålde jag mina Fortum-aktier för 22,33 EUR. Det var ingen lysande affär med tanke på att vinstvarningen, som var anledningen till att jag paniktryckte på säljknappen, visade sig vara "en teknikalitet" eller "redovisningshistoria". Olika begrepp har använts för att förklara vad som var orsaken till att man inte kunde leva upp till de tidigare aviserade siffrorna.

Vad jag har förstått rör det sig om att man har gjort sig av med terminskontrakt som inte längre var värda så mycket eftersom elpriset gått upp. Fortum verkar med andra ord vara tagna på sängen av de höga elpriserna. Även om det kan förklaras så känns det inte förtroendeingivande och jag är förvånad att marknaden inte reagerat hårdare. Förmodligen handlar det om att man tar en förlust nu för att kunna göra större vinster i framtiden, men likväl så har man inte varit förmögen att uppfylla vad man aviserat. Oavsett vad så är jag nöjd med min resa i Fortum och det är möjligt att jag gör come back om kursen trillar ner en bit.

Idag, när jag på eftermiddagen märkte att det "positivia sentimentet" hade rast, så passade jag först på att fylla på med några ytterligare XACT OMXS30 för 113,40 SEK (slutade dagen på 112,55 SEK), därefter började jag tänka på att denna nedgång förmodligen kommer att följas av en rekyl upp imorgon och köpte XACT BULL för 177,15 SEK (slutade på 176,45 SEK) och när kurserna fortsatte ned så försökte jag att fånga Telia Sonera på 52,50 SEK, men betalade till sist 52,60 SEK (slutade på 52,70 SEK).

XACT OMXS30 kommer jag att behålla så länge OMXS30 håller sig ovanför sin MA50-linje (medelvärdet för de 50 senaste börsdagarna) som idag ligger på 1138 medan indexet ligger på 1156. Det innebär alltså att OMXS30 går ned ungefär 1,5% från dagens nivå så kommer jag att sälja. Detsamma gäller XACT BULL.

Om man skall vara kritisk till de affärer som jag gjorde idag så var det att jag köpte innan det fanns någon tendens på att fallet hade slutat, att det hade vänt med andra ord. Jag borde varit coolare.

Inga kommentarer: