05 juni 2009

Swedbank och Lettland

Det är ganska intressant att följa vad som händer i Lettland just nu. Ett litet stycke finanshistoria utspelas. Som alltid är det först i efterhand som alla pusselbitar kommer att presenteras på ett lättöverskådligt sätt, men jag skulle vilja försöka mig på ett litet räkneexempel. Om det är någon som är mer insatt och välinformerad så får ni gärna hojta till i kommentarsfältet.

Om Lettland devalverar, vilket man nog får säga att de flesta räknar med, så kommer den lettiska valutan lat att sjunka i förhållande till andra valutor, däribland euro. Detta får effekten att de letter som har lånat i euro får väldigt mycket svårare att betala tillbaka sina lån. Räknat i euro kommer alltså lånen att vara oförändrade, men lönerna kommer att sjunka dramatiskt eftersom den utbetalas i lat. För Swedbank och de andra svenska bankerna som är långivare innebär detta att kreditförlusterna kommer att öka, dvs allt fler kommer inte att kunna betala tillbaka sina lån. Jag räknade lite på detta, men är lite osäker på om det blev helt rätt. Uträkningen följer nedan.

Swedbank har enligt SvD lånat ut 65 miljarder i Lettland. Eftersom det finns ungefär 500 000 aktier i Swedbank (vad jag kan se, rätta mig gärna om jag har fel), vilket ger att det per aktie finns ungefär 130 000 SEK utlånat i Lettland. (Det är kanske inte ett helt representativt mått, men det gör det något lättare att ta till sig summan 65 miljarder.) Alla lån är förvisso inte i Euro, men enligt de uppgifter som jag har så är det 90%, vilket känns högt. Hur stora kreditsmällar kan Swedbank egentligen klara utan att ta in mer pengar? Om det blir kreditförluster upp emot 100 000 SEK per aktie så förstår jag inte hur banken skall kunna stå emot. Så stora reserver kan väl inte finnas?

Det är säkert en hel del som jag inte förstår. Det erkänner jag villigt. Däremot är jag nyfiken - vad gör att man tror på Swedbank just nu?

--------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 2009-06-08

Det skall inte vara ungefär 500 000 st aktier. Det är bara en tusendel av antalet aktier som finns i Swedbank. Det riktiga antalet aktier är ungefär 700-800 miljoner aktier.

Räknat med korrekta siffror är alltså utlåningen per aktie i Lettland ungefär 100 SEK, vilket även det är en hög siffra, men inte i närheten av några 130 000 SEK.

Helt plötsligt ser det tusen gånger bättre ut för Swedbank i Lettland :)

Tack för upplysningen.

Mvh Charlie

9 kommentarer:

Daniel sa...

812756756 aktier finns det i Swedbank enligt mina beräkningar.

Börsvärdet är 30072 MSEK och jag räknade på 37 kr/aktie.

Storm sa...

Hej Charlie!
Läste ditt sista inlägg på förra inlägget, jag tror vi är helt överens där. Min strategi är att utvänta eventuellt ras och sedan kliva in ganska tungt. Jag tror dessvärre att uppsidan för S&P 500 är begränsad och de kommer antagligen gå in i en seg Japan-liknande trend framgent. Jag ser toppen på S&P 500 på 980 området och sen är det tvärstopp. Detta kommer smitta av sig till OMX så mina agerande på index är inte att ligga kvar mer än 1-4 veckor.

Skulle inte förvåna mig om det blir segt och hattigt fram till sen sommaren.

Mvh
Storm

Charlie sa...

Tack DaSa! Jag plockade uppgifterna från Aktiedirekt. Det var ingen uträkning alltså.

Oavsett så är det ganska mycket utlånat per aktie :)

Mvh Charlie

Charlie sa...

Hej Storm!

Jag kommer förmodligen att sätta lite pengar i Investor och Vostok Nafta. Anledningen är att jag har för mycket pengar vid sidan av.

Vostok Nafta tror jag kan vara intressant. I Börsveckan nämns det att de skall knoppa av RusForest (rysk skog) som ett eget bolag. Dessutom så tycker jag att Vostok Nafta verkar vara ett spännande bolag, speciellt med tanke på att den ryska börsen brukar gå hand i hand med oljan.

Kanske får vi se en glad börshöst.

Mvh Charlie

Anonym sa...

Din trovärdighet med bloggen känns sådär när du ens överväger att tro att det finns 500 000 aktier i Swedbank...

Anonym sa...

Din trovärdighet med bloggen känns sådär när du ens överväger att tro att det endast finns 500 000 aktier i Swedbank...

Det står ju klart och tydligt på t ex avanza att det totalt finns 773 060 000 aktier

Hur svårt kan det vara?

Charlie sa...

Hej Anonym!

Enligt Aktiedirekt är det ungefär 500 000 aktier, likaså enligt Stockwatch på DI.se. Det kan mycket väl stämma som du skriver att det finns ca 700 000 aktier eller att det finns ca 800 000 aktier som DaSa räknat ut.

Oavsett vad så ändras inte min uppfattning att väldigt mycket pengar är utlånade i Lettland. Jag misstänkte redan när jag skrev inlägget att en del uppgifter om antalet aktier i Swedbank förmodligen inte är korrekta med tanke på nyemissionen som ägde rum nyligen samt att det finns olika typer av aktier, därav tillägget i parentesen efter antalet aktier.

Charlie

Anonym sa...

Men saken är den att du saknar tre nollor inte om det skiljer på 700 eller 500 - det bör uppmärksammas oavsett om man har kolla på hur många aktier som finns eller inte. Och eftersom du pratar om hur mycket som är utlånat per aktie måste även preferensaktierna även diskuteras - liksom att tillgångarna per aktie borde tas upp för att få någon relation

Charlie sa...

OK, tack. Nu ser jag att jag gjort fel. Det är sant som du säger. Det är fel på en faktor tusen (vilket naturligtvis gör att uträkningen blir fel).

Med de nya siffrorna blir det ungefär 100 SEK untlånat per aktie i Lettland. Det känns mer rimligt.

Mvh Charlie