04 juni 2009

Några dagars köperi

Jag har köpt en del aktier de senaste dagarna. För det första har jag hoppat på XACT BULL igen, vilket kanske inte förvånar de som läst min blogg tidigare. I förrgår köpte jag en post för 102 SEK. Posten var ungefär hälften så stor som den post som jag sålde för 103 SEK dagen innan. Igår fyllde jag på ytterligare. Först ett par stycken på 101 SEK (eftersom jag var orolig att marknaden skulle sticka upp och lämna mig ensam på perrongen) och därefter ytterligare ett par stycken för 98 SEK. Snittkursen ligger just nu på ungefär 100 SEK och i skrivande stund handlas aktierna för 96,50 SEK. Om det kommer lite "bad news from over there" eller om det blir officiellt att Lettland tvingas devalvera så kanske en hel del kommer att paniksälja. Om det blir så kommer jag nog att sno åt mig ytterligare XACT BULL, om inte så kommer jag nog att ligga lite lågt ett par veckor. Om kursen sticker ned mot 93 SEK så kommer jag med ganska stor sannolikhet att fylla på.

Generellt så tror jag att ekonomin är på väg att vända och jag har bestämt mig för att risken att köpa aktier idag med tolv månaders perspektiv är något som jag kan leva med. Det är möjligt att det är uppåt väggarna, men det är så som jag har resonerat.

Förutom XACT BULL-affärer så har jag även fyllt på med Volvo igår till kursen 49,80 SEK, vilket är något högre än rådande kurs som ligger på 48,50 SEK. Det skall bli intressant att se om jag har resonerat rätt med Volvo. Mitt tips är nämligen att Volvo kommer att slå börsen på både 12 och 24 månaders sikt. Volvo har det förvisso tufft för tillfället, men att ha det tufft är relativt. Förr eller senare kommer Leif Johansson & Co att få ordning på torpet och då är rådande värdering för låg. Jag tror att ordningen kommer att infinna sig inom de närmsta tolv månaderna, men visst är det en chansning.

Idag köpte jag Telia Sonera för 38,30 SEK, vilket ungefär är kursen just nu. Det var ingen stor post, men den kanske kommer att utökas. Anledningen till att jag köpte TeliaSonera var dels på grund av en artikel i senaste numret av Aktiespareren, dels på grund av att jag har lite väl mycket pengar som inte jobbar, dels på grund av att jag inte sedan tidigare hade någon teleoperatör i portföljen, m a o riskspridning.

Var det vansinniga köp?

Mvh Charlie

8 kommentarer:

Charlie sa...

Förresten - om du läser detta Storm - vad visar den tekniska analysen nu? Är det fortfarande indikationer på uppgång?

Charlie

Anonym sa...

Passa på att köpa Bull på 59,50

Charlie sa...

Jag gissar att du tror att börsen kommer att gå ned. Intressant.

Storm sa...

Charlie:
Jag trodde vårat tidigare utbrott ur en triangel formation var slutet på denna konsolidation, men det visade sig vara ett falskt utbrott (uppåt). Jag tittar inte enbart på Teknisk analys, det måste sammanfalla med Fundamental analys för att ge den bästa bilden. Min tro just nu är att man ska hålla sig ute så länge devalveringsoron ligger över oss. Den kan spräcka en del svenska banker och då kanske vi får hälsa på 650 snabbare än vi tror.
Men, jag är inne på ditt spår, jag tror vi ser en lång och seg vändning. Min magkänsla är att marknaden trampar vatten i väntan på goda nyheter. Dåliga nyheter biter sämre, om de som sagt inte är alldeles för dystra, tex banker som går omkull i Sverige.

Själv ligger jag kvar med mina bulls, ohedgade faktiskt men jag köpte på mig lite guld. Oljan är dock klart dominerande i depån och har vuxit med >40% på två veckor så jag har råd att ta bull smällen. Jag säljer inte bullsen förränn vi knäcker 650 eller köper mer om jag dumpar oljan.

When in doubt, stay out.

Mvh
Storm

Charlie sa...

Hej Storm!

Det är en ganska bra bit ner till 650. Om jag räknar rätt så är det ungefär 15% ner från dagens nivåer. Det kan naturligtvis hända, men jag tror det inte. Indikationerna som ges av inköpsindex, olika konsumentindex etc pekar på att nedgången inte skenar längre. Det har lugnat mig en del. Det är en bild som stämmer överens med min egen bild av verkligheten.

Grattis till att en bra placering i olja. Det skall bli intressant att se hur länge racet i olja kommer att hålla på.

Vad gäller osäkerheten kring de svenska bankerna så är det absolut som du säger att det skrämmer bort många från börsen. Det är fullt förståligt, men många bolag på börsen hade inte påverkats i så stor skala om exempelvis Swedbank blev delvis statligt eller om nya emissioner tvingades fram.

Mvh Charlie

Storm sa...

Charlie, 650 låter lågt... jag vet, men se hur det såg ut 2001-2003, allt kan hända. Men som jag sa tidigare så tror jag också vi är i en botten och håller på att gå upp ur den sakta men säkert, men jag är ändå öppen för ett 2001 scenario.

Gick ur oljan idag, nästan 50% vinst på några veckor. Depån ökade med 30%. Mitt nuvarande problem är bullsen på 101. Blir Swedbank förstatligad så blir det påfyllning.

Fyllt på med lite guld men endast ytterst lite, guldet är "opålitligt".

Mvh
Storm

Storm sa...

Bra statistik idag. :)

Charlie sa...

Hej Storm!

Det var fin statistik. Känns bra. Det går i rätt riktning. I takt med det kommer mer och mer statistik som visar livstecken så kommer nog allt mer pengar att leta sig in på marknaden. Vi skall bara ha en liten bankkris sen kan vi nog klättra vidare uppåt.

Min egen lilla hypotes är att många sitter och väntar/hoppas på ett race nedåt triggat av bankernas vidlyftiga affärer i Baltikum. Förmodligen kommer det att göra ont för bankerna. Jag ser inget annat scenario faktiskt, men det kan naturligtvis vara brist på kunskap. Hur som helst, eftersom jag inte förstår hur Swedbank skall klara en devalvering så borde någon form av bankkris utlösas. Förhoppningsvis blir det under hyggligt ordnade former, men jag ser inte hur Swedbank skall fixa det på egen hand. Ärligt talat ser jag inte heller hur SEB skall klara det, men det är möjligt att jag helt enkelt kan för lite om bankverksamhet. I SEBs fall så finns det mer kapital i ryggen, därför känns det som att SEB kommer att rida ut stormen bättre, men vem vet.

Om man nu tror att någonting otäckt kommer att hända så ligger det nära till hands att detta påverkar börsen negativt, kanske några svarta börsdagar på grund av paniksäljande. Om det blir en bred svensk börsnedgång på grund av att svenska banker exponerat sig för hårt mot för riskfyllda marknader så kan det förhoppningsvis uppkomma lägen att köpa bra företag, som inte påverkas mycket av de svenska bankernas väl och ve, till bra priser.

Detta är ett scenario som skulle kunna inträffa. Jag är inte alls säker på något sätt.

Charlie