08 juni 2009

Kinnevik in, påfyllning ABB

I helgen bläddrade jag igenom senaste numret av Börsveckan. Det var som vanligt intressant läsning. Specialinriktningen för det numret som jag läste var svenska investmentbolag.

Börsveckan rekommenderade Investor och Kinnevik. Anledningen till att de rekommenderade Investor var dels substansrabatten, dels att företaget sitter på en bra kassa sedan försäljningen av Scania-aktierna. Kinnevik fick rekommendation dels på grund av substansrabatten, dels på grund av innehaven. Det är möjligt att det fanns ytterligare poänger presenterade i tidningen, men de fastnade inte hos mig. Efter lite funderingar så slängde jag in en köporder på Kinnevik.

Idag så gick köpordern igenom. Affären var ganska liten och landade på 82,50 SEK, vilket var dagens slutkurs. Jag har ännu inte bestämt mig för om innehavet skall få en plats bland de långsiktiga innehaven eller om jag skall försöka mig på en snabb affär. Vi får se. Det är inte omöjligt att jag gör mig av med innehavet om kursen hoppar upp ett par steg.

Jag fyllde även på med ABB idag. Det var en gammal köporder på 123,50 SEK som trillade in idag. ABB är ett företag som jag tror på även om jag inte har följt dem så väl den senaste tiden. ABB tillhör mina långsiktiga innehav och kommer med ganska stor sannolikhet finnas kvar ganska länge i portföljen.

När jag såg att börsen hade varit nere ganska djupt under dagen trodde jag först att jag hade lyckats knipa några Avanza-aktier, men det hade jag inte. Avanza var som lägst nere på 119, 50 SEK och min bottenfiskeköporder var ända nere på 114 SEK. Snål som få.

Värt att notera är att bankaktierna fick bra drag efter att det kom ut nyheter om att Lettlands regeringskoalition enats om besparingsåtgärder. Det är positivt eftersom det indikererar att Lettland kan komma att få ytterligare lån från IMF, vilket i sin tur betyder att Lettland förhoppningsvis inte behöver devalvera. Det gillar svenska banker (och svenska bankaktieägare) eftersom en devalvering förmodligen skulle innebära att lettiska låntagare inte skulle kunna betala tillbaka sina lån, dvs kreditfölusterna skulle öka. Läs gärna mitt tidigare inlägg om Swedbank. Jag förstår inte riktigt hur Swedbank skall kunna klara sig utan ytterligare nyemissioner. Kommentera gärna om du har någon bra information/tankar kring detta.

Mvh Charlie

2 kommentarer:

Storm sa...

Charlie,
Mitt råd är att släppa dina Swedbank och SEB asap eller hedga dem. Det verkar som Sverige kommer få sin egna Lehman Brothers snart...

Mvh
Storm

Charlie sa...

Jag tror inte att jag kommer att släppa mina bankaktier. SEB kommer jag att behålla. Jag tecknade även nyemissionen.

Swedbank kommer jag nog också att behålla. I Swedbanks fall avstod jag nyemissionen efter att ha vägt för- och nackdelar mot varandra. En stor anledning till att jag avstod var för att det skulle bli för mycket exponering mot banksektorn om jag deltog i båda.

Mina bankinnehav är inte värda så mycket längre så jag känner att jag lika bra kan behålla dem. Förmodligen feltänkt, men jag hyser fortfarande en liten förhoppning om att värderingen kan vara en annan om ett tag. Vi får se. Jag kommer i alla fall inte att köpa mer bankaktier...även om det varit spännande:)

MVh Charlie