21 juni 2009

Köpt till sillen

Den senaste tiden så har så smått fortsatt att fylla på min portfölj. Precis som jag har skrivit tidigare så tror jag på AXIS som företag och jag bestämde mig därför att öka mitt innehav i bolaget. Den 17 juni köpte jag ytterligare några aktier i AXIS för 73 SEK, vilket är ungefär samma som mitt förra inköpspris på 75,50 SEK. Jag skulle inte vilja säga att AXIS har en låg värdering idag. Det finns nämligen många bolag som har betydligt lägre värdering sett till nyckeltal, men till skillnad från dessa lägre värderade bolag så verkar AXIS på en växande marknad. Dessutom en marknad som är stor i USA. Om konjunkturen vänder så är det många som tror att vändningen kommer att först synas i USA. Under antagandet att detta är en korrekt bedömning så borde AXIS ganska tidigt kunna dra nytta av en vändning i världsekonomin. En annan förhoppning jag har är att de statligt finansierade byggprojekt som sjösätts lite varstans i världen skall innebära ökad försäljning för AXIS eftersom kamerorna oftast installeras i samband med att hus byggs, även om detta inte är ett måste. Det finns alltså en hel del som talar för AXIS som jag ser det, men det är en chansning.

Den 18 juni slog jag till och fyllde på med ytterligare Volvo-aktier för 47,60 SEK. Efter denna påfyllning har Volvo seglat upp som ett av mina tre största innehav, något som känns bra. Till skillnad från SCA, ett annat stort innehav, så har jag förhållandevis lågt inköpspris på Volvo, nämligen runt 51 SEK. Förhoppningsvis ligger jag ganska snabbt på plus på mina Volvo, men det skulle inte förvåna mig om det kan dröja upp till ett halvår. Däremot så tror jag att när det väl vänder fr Volvo så tror jag att det kommer att vända ganska rejält. Idag säljs i princip inga lastbilar alls, ingen vågar satsa utan håller kvar vid gamla trotjänare. När väl inte de gamla trotjänarna orkar mer så måste man byta och då kommer det att synas i Volvos försäljningssiffror. Jag har alltså valt att lita på Leif Johansson som säger att det kommer inte att bli värre än så här. Det är möjligt att jag får vänta lite, men det kan jag göra i detta fall. Jag kommer däremot inte att fylla på med mer Volvo-aktier.

Samma dag som jag köpte Volvo-aktier så köpte jag även aktier i Skanska. Köpet gjordes till kursen 79 SEK. Precis som med Volvo innebar denna påfyllning att Skanska seglar upp som en av mina största innehav. Snittkursen ligger på 88 SEK, vilket är ungefär 10% från torsdagens slutkurs på 79,25 SEK. Anledningen till att jag köper Skanska-aktier är för att jag tycker att bolaget är välskött och att jag tror att Skanska kan plocka en del intressanta ordrar även i tuffare ekonomiskt klimat i och med statliga satsningar på exempelvis infrastrukturprojekt. Jag hoppas att Skanska kommer att hoppa upp till en plus/minus-nivå snabbare än vad Volvo gör, men om det skulle dröja så kan jag vänta. Precis som med Volvo så kommer jag inte att fylla på med fler Skanska-aktier.

Jag är lite sugen på lite högrisk-IT. Det är två gamla favoriter som spökar i mitt huvud. Dels så är jag sugen på att åter gå in i Readsoft. Företaget rapporterar nya ordrar och dessutom så har ett återköpsprogram lanserats. Jag hoppade av på 11 SEK (efter att kursen hoppat upp mycket snabbare än jag trott), vilket är ungefär en krona under dagens nivå på 12 SEK. Det är alltid lite tuffare att hoppa på tåget igen på en högre nivå, men det är inte uteslutet att jag gör det. Besparingsprogrammet (som jag blev förbannad över att det inte gjorde någon effekt i Q1-rapporten) kanske kommer att visa effekt i Q2. Tillsammans med fina försäljningssiffror kanske företaget kan överraska positivt. Bollen verkar vara i rullning. Vi får se. Bli inte förvånade om jag hoppar på igen.

En annan IT-aktie som jag lurar på är Precise Biometrics. Mitt förra besök i ägarlistan blev lyckat. Jag hoppade in på 0,95 SEK och hoppade av på 1,90 SEK. Anledningen till den plötsliga uppgången var att företaget meddelade att de ingått samarbete med Gemalto, vilket i förlängningen kan leda till att företagets teknik letar sig in i Microsoft-världen, vilket naturligtvis skulle öppna en stor marknad. Vi får se hur jag gör. En anledning att inte hoppa på är mitt Anoto-äventyr som hittills inte varit lyckosamt. Det har varit oroväckande tyst från företaget och jag är lite skrajsen över att VD:n Anders Norling yppade något om att det "kan bli en skakig resa" när Q1-rapporten presenterades. Just nu ligger jag ungefär 12% back på mina Anoto-aktier och jag funderar lite på att hoppa av faktiskt.

Andra antiloper som jag, geparden, har siktat in mig på är ABB, Investor, Lundbergföretagen och XACT BULL, samtliga finns redan i portföljen. Anledningen till att jag funderar på investmentbolagen Investor och Lundbergs är för att jag fortfarande står med lite för mycket pengar vid sidan och jag tror att de kan förvalta mina slantar ganska bra. ABB tror jag på som företag. Det finns mycket generatorer etc runt om i världen som skall bytas ut och det kommer att gynna ABB, som handlas till ganska bra nivåer för tillfället. Sist men inte minst så funderar jag på att pytsa in ytterligare en liten slant i XACT BULL. Anledningen - för att jag tror mer på uppgång än på nedgång för närvarande.

Kommentera gärna. Då blir jag glad.

Charlie

Inga kommentarer: