02 februari 2009

Vägledande januarimånader och guldgrisar

Januari var en dålig börsmånad. Index i Sverige och USA föll med ungefär 8%. Det är naturligtvis inte bra, men frågan är vad man kan dra för slutsatser av det. Många menar att januari är en vägledande månad för hur börsen skall utvecklas under hela året. Jag är tveksam till att dra sådana slutsatser.

Kineser verkar också tycka om statistik och att dra slutsatser av historien. Exempelvis var 2007 ett välidgt populärt år för barnafödande. Detta år var nämligen guldgrisens år, ett år som bara innefaller vart sextionde år, och alla som är födda i guldgrisens år för lyckliga liv, till skillnad från de som är födda i exempelvis "vanliga" grisens år som bara får sådär bra liv. Jag är allvarligt talat lite skeptisk även till detta (även om jag pratat om detta med en guldgris född 1947 som intygade att hans liv hittills varit bra).

Är det någon som vet varför januari är en vägledande månad eller är det statistiskt mumbo-jumbo utan grund?

mvh Charlie

2 kommentarer:

Charlie sa...

Jag hittade ett litet fel. Det är säkerligen så att kineserna tittat på stjärnor för att komma fram till att guldgrisens år är att bra år, inte ett resultat av statistik. HUr som helst, frågan finns kvar.

mvh CHarlie

Anonym sa...

Vi får hoppas att börsen inte går i björnens år... :)