27 februari 2009

BNP backar nästan 5%

Det ser inte så bra ut för svensk ekonomi, vilket troligtvis inte förvånar någon. Att BNP-siffran skulle sticka ner så mycket som 4,9% var dock mer än vad de flesta trodde.

När jag hörde siffran kom jag att tänka på nedanstående, ganska roande citat som Refaat El Sayed lär ligga bakom:

"Förr var det nu fast jävligare var det desto värre men så här jävla sämre har det ta mig fan aldrig varit dåligt!"

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Charlie,
Du kommer få en chans att släppa av en del innehav i en rekyl snart. Just i skrivande stund så börjar vi nagga och känna på nivåer från 1997 på den amerikanska marknaden. Det här är riktigt dåliga signaler, riktigt dåliga. Om jag vore dig skulle jag antingen:
1) Hedga mitt innehav
2) Sälja av vid nästa rekyl upp
3) Sälja 1/2 och avakta med att sälja resten

Vill inte se dig gå ner i vaken.

All the best.

Mvh
Storm

Charlie sa...

Hej Storm!

Jag håller med dig om att det finns en hel del som talar för att det kommer att bli jobbiga tider under en lång tid framöver, men samtidigt finns det en hel del som talar för att fjärde kvartalet var ett kvartal då många beslut sköts upp av den enkla anledningen att ingen visste vad som hände. Jag tror att vi kommer att få se siffror som tyder på att en del industrier återhämtar sig. Folk kommer exemplvis att fortsätta att handla mat, vilket kommer att leda till att Volvo kommer att sälja lastbilar, Axfood kommer att sälja mat, Tetra Pak kommer att sälja förpackningsmaskiner etc. Alla företag kommmer med andra ord inte att gå omkull även om tiderna blir sämre och sämre tider är redan i viss mån inprisat i dagens kurser.

Vad som mer förvånar mig är att det inte synts mer på bostadsmarknaden. Förvisso är räntan låg, men en familj med endast en inkomst kan rimligtvis inte orka bära mångmiljonslån undre längre perioder, vilket borde göra att priserna går ner. Det ena utesluter naturligtvis inte det andra, men i mina ögon har jag svårt att se ett scenario där bostadsmarknaden är opåverkad, medan aktiemarknaden backar ytterligare. Den låga räntan påverkar som bekant även aktiemarknaden.

För att kommentera dina råd så är jag till viss del inne på liknande resonemang själv. Jag kommer i ett första steg inte pumpa in mer pengar i XACT BULL. Risken är för stor för tillfället och jag sitter redan på ett rätt stort innehav. Det är möjligt att jag kommer att sälja av en del av mina innehav under året för att minska exponeringen (se tidigare inlägg "Ogräs i portföljen" från förra månaden), men det är ingen panik. De pengar som jag har i aktier kommer jag nämligen inte att behöva den närmsta tiden, troligtvis.

Kul att du kommenterar.

Mvh Charlie