06 januari 2009

XACT BULL-jakten

Som bekant så hamstrar jag XACT BULL i förhoppningen att börsen så småningom skall hitta tillbaka till fin gammal form. Det är vanskligt, jag vet, men jag bedömer att denna risk är helt OK.

Det sägs att man inte skall jaga fallande knivar. Det ligger säkerligen en del sanning i det, men ibland kan långsiktigt sparande faktiskt initialt yttra sig som att man jagar fallande knivar. Jag vet att många sitter och väntar på att en uppåtsignal (vilket kan vara allt möjligt, men antingen någon form av teknisk analys i form av ett en långsiktig trendkurva pekar uppåt eller någon form av fundamental analys där man väntar på statistik från USA som visar att konsumenterna har börjat handla igen). Det är förmodligen inte fel att avvakta ett tag till, men priset på aktier är i mina ögon ganska attraktivt för tillfället och därför har jag börjat handla. Det är möjligt att det blir ännu tuffare tider. Det är möjligt att USA inte kommer att vara den ekonomiska supermakt i framtiden som landet varit de senaste decennierna. Det är möjligt att en sådan omställning kommer att bli kostsam. Det är även möjligt att det kommer att bli en sättning på bostadsmarknaden. Med andra ord finns det en del signaler som gör att man bör fundera innan man ger sig in på börsen, men så är det alltid. Att investera i aktier är ett risktagande och det finns alltid mängder med anledningar att låta bli. Hur som helst, i ljuset av ränteläget och de inprisade vinstminskningarna i dagens aktiekurser så tycker jag att aktier ser intressanta ut. Jag har valt att satsa på XACT BULL för att få en bra spridning på många aktier samt en hävstång på 1,5 gånger. Det är friskt vågat, jag vet.

Nedan finns ett diagram som tog vansinnigt lång tid att göra. Diagrammet visar XACT BULLs kurs under 2008 samt min snittkurs. Den observante läsaren kommer att inse att jag har köpt fler aktier de senaste gångerna, vilket har fått till effekt att snittkursen stuckit ned lite mer än vid de övriga påfyllningarna.


Under 2009 så kommer jag att minska antalet olika aktier i min portfölj för att koncentrera mig på ett fåtal som jag skall handla och följa mer aktivt. XACT BULL kommer troligtvis att finnas med i portföljen som mitt största innehav och jag kommer successivt att realisera vinster i BULL (vilket naturligtvis bygger på att kursen sticker upp ytterligare något från dagens nivåer) för att på så sätt kunna göra mig av med de innehav som jag har tröttnat på.
En förresten intressant iakttagelse är att BULL har gått från ungefär 160 SEK till ungefär 75 SEK under 2008, vilket är ungefär en halvering. Under samma period stack index ned ungefär 40%. Sambandet mellan index och XACT BULL är alltså inte 1,5 gånger på längre sikt. XACT som tillhandalhåller fonderna säger i och för sig att det kan bli så, därför skall ingen skugga falla över dem, men det är intressant iakttagelse.
Kommentera gärna. Det gör mig på gott humör.
mvh Charlie

4 kommentarer:

admin sa...

Du skriver att du ska minska antalet aktier i portföljen, jag är nyfiken på hur många du känner att du vill ha?

Anonym sa...

Ta rygg på "Gammal gubbe"
Köp på 65 o sälj på 85.

om och om igen...

Solklar vinnarstrategi 2009

Charlie sa...

Hej Ung kvinna!

Jag har i nuläget 20 olika aktier och jag siktar på att halvera detta antal. Om det det blir två-tre mer eller mindre är inte det viktiga, snarare att jag hinner följa upp bättre.

Min målsättning är också att ha riktkurser och stop-loss-nivåer för samtliga innehav. I nuläget har jag snarare intagit ett "huvud i sanden"-tillvägagångssätt, vilket visat sig vara ganska dumt på en fallande börs :)

mvh Charlie

Charlie sa...

Hej gammal gubbe!

Du verkar ha samma strategi som en gammal kompis till mig. Vi kan kalla honom Orienteraren. Det kan säkert fungera.

Min föhoppning är att XACT BULL når 100 SEK-nivån under 2009. Det skulle ungefär innebära en uppgång på ungefär 16-17% från dagens nivå, vilket skulle innebära något avrundat uppåt, +25% från årsskiftet. Det är lite att sticka ut hakan med alla orosmoln som finns på himlen, men om det börjar visa sig under slutet av 2009 att konjunkturen är på gång att vända kan det sätta fart på börser runt om i världen.

I ett kort perspektiv är nog 85 SEK en bra kurs för att ta hem lite vinster, men på lite längre sikt tror jag som sagt att det finns möjlighet att XACT BULL stiger mer än så. Eftersom min snittkurs är över 85 SEK så kommer jag naturligtvis inte att kunna realisera några vinster på denna nivå. Om kursen når 90 SEK är det möjligt att jag realiserar (säljer och köper tillbaka), däremot om kursen sticker ner till 77-78 SEK så fyller jag på. I nuläget tror jag att det är mest troligt att kursen sticker ned lite och att jag på så sätt kommer att fylla på med fler aktier, vilket också är enligt plan.

mvh Charlie