23 januari 2009

Alla är vän med trenden

Jag är inte särskilt imponerad av svensk ekonomijournalistik, svenska analytiker, svenska ekonomibloggar (som skriver om börsen) och, sist men inte minst, så är jag inte nöjd med början på detta börsår.


Det som gör att jag inte är imponerad av alla skriverier är att nästan samtliga som skriver är trendföljare, ingen vågar sticka ut. Det är på många sätt ganska fegt. Jag har läst hur många atriklar som helst de senaste månaden som säger " det här ser inte bra ut", "världsekonomin utvecklar sig inte i rätt riktning", "det kommer att ta ett bra tag innan det vänder" etc. Ofta är det korta artiklar utan någon egentlig sustans. Det är experter som uttalar sig helt enkelt. Jag saknar motiveringarna. Det är alltför lätt att hålla med andra. "Det är en djupare svacka än folk förstår". Det låter intressant, men varför? Jag är folk, men jag förstår. Motivera uttalandena.

Anledningen till att jag tar förhållandevis lätt på alla som förstår sig på marknaden är att i princip ingen av dessa förutspådde bubblan som sprack under 2007. Varningstecknen fanns och lyftes fram i en del sammanhang, men ingen kunde dra slutsatsen av vad dessa bolånebubblor skulle kunna leda till. Naturligtvis är det svårt, men ingen säger att det skall vara lätt att vara expert. Om man vill spela säkert som expert skall man följa strömmen och säga "det kommer nog att dröja innan det vänder" utan att motivera varför. Ingen kommer att hänga ut någon som håller med alla andra. Det är säkert spel, men i min mening tråkig läsning.

När jag ändå rackar ner på svensk ekonomijournalistik så kan jag likaväl passa på att ge di.se en känga också. Om det går upp på börsen kommer det dagen efter att finnas en expert som uttalar sig om att botten inte är nådd, eller att bostadskraschen kommer att bli den största någonsin eller någon annan svart nyhet. I en del fall behöver man inte vänta till dagen efter.

Däremot om det går ned kommer det att finnas någon expert som säger att räntenivåerna gör bostadsköp till en väldigt intressant affär eller en annan expert som säger att aktieköp idag kommer att visa sig vara bra affärer om fem år. Gäsp. Förutsägbart, tråkigt och utan ordentliga motiveringar. Det känns som att DI vill att vi skall läsa positiva profetior och negativa profetior om vartannat. Man kanske kan se det som att man vill att olika åsikter skall få komma fram, men det känns mer som jojo-sensationslöpsedelsjournalistik. Trots min kritik så läser jag i princip allt som publiceras på DI.se och jag tycker att DI.se är den bästa sidan för börsnyheter med hästlängder. Det finns egentligen ingen konkurrens.

Det var negativt. Förlåt alla experter. Fortsätt tyck. Kommentera gärna.

mvh Charlie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Här ska du få lite substans.

More than 200,000 job cuts have been announced so far this year, according to company reports. Nearly 2.6 million jobs were lost over 2008, the highest yearly job-loss total since 1945.

http://money.cnn.com/2009/01/26/news/economy/job_cuts/index.htm


Det är klart det kommer att bli värre, vad hade du väntat dej?

Charlie sa...

Tack för substansen. Många har förlorat jobbet på grund av de vikande vinstsiffror för företag runt om i världen. Det är sant.

Att företag varslar och säger upp nu medför dock inte med säkerhet att aktiekurserna kommer att gå ned ytterligare som jag ser det. Det senaste årets ras berodde på att vinsterna förutsågs sjunka på grund av finanskrisen. Man skulle alltså kunna argumentera att dagens uppsägningar är ett resultat av de dåliga tiderna som redan är inprisade i dagens kurs. Ett annat scenario är att den höga arbetslösheten leder till att realekonomin skadas i grunden och att företagens framtida vinster kommer att påverkas av detta, i sådant fall har du rätt att kurserna skall ned ännu mer.

Visst, det är substans i det du säger, men i min värld är på inget sätt hög arbetslöshet lika med att kurserna är övervärderade. Det beror helt enkelt på hur mycket som redan är inprisat i kurserna.

Jag är inte säker på att det kommer att bli mycket värre, tvärtom tror jag att det är ganska bra läge att gå in på aktiemarknaden. Anledningen till det är att många företag, t ex SCA, har en utdelning som med stor sannolikhet kommer att ligga långt över 5%, vilket skall jämföras med en riskfri ränta som ligger nångstans runt 1,75% (och som med stor sannolikhet kommer att sjunka vid Riksbankens nästa möte i april). För att spinna vidare på SCA så finns det stora skogstillgångar i bolaget, vilket borgar för säkerhet. Dessutom, oavsett om folk blir arbetslösa, så kommer det fortsatt att finnas en efterfrågan på SCAs produkter, vilket bl a är toapapper och näsdukar. Som alltid är det en osäkerhet att investera i aktier, men jag tycker att läget ser attraktivt ut.

mvh Charlie