18 november 2008

Rodney Alfvén tror att uppgång kommer

Jag läste precis på DI.se att Rodney Alfvén, analytiker på Chevreux, tror att vi närmar oss botten. Hans argument är att de stigande räntorna kommer att gynna börsen, eftersom det blir mindre intressant att ha pengarna på bankkonto när räntan är lägre. Ett annat argument som han lyfter upp är att många aktörer har tvingats till tvångsförsäljningar, vilket naturligtvis har fått ner kurserna. Rodneys branschkollega Urban Ekelund, analytiker på Redeye, tycker att det är positivt att interbankmarknaden har tinat och att bankerna nu faktiskt har börjat lita på varandra. Det håller nog de flesta med om.

Senaste gången som jag litade på Rodney gick det verkligen åt skogen. Han rekommenderade bankaktier i början av fallet, vilket var en dålig rekommendation och eftersom jag tyckte att Rodney hade en poäng följde jag hans råd. Det gick åt pipan. Var och en är naturligtvis ansvarig för sina egna korkade investeringar så jag hyser inget agg mot honom. Jag tycker faktiskt att han är ganska intressant att lyssna på. Simon Blecher på HQ är också intressant att lyssna på.

Hur som helst, även om Rodney inte gjorde mig till miljonär förra gången så är jag lite inne på samma spår. Det kommer inte att gå snabbt uppåt snart, men jag tror att vi har börjat närma oss en bottenplatå. Det skulle inte förvåna mig om vi kommer att ligga på samma nivåer som nu under nästa år med vissa utflykter uppåt och nedåt under året. De tuffa tiderna i form av hög arbetslöshet och sjunkande bostadspriser kommer förmodligen att något hålla tillbaka börsen, men den sänkta räntan och sänkt bensinpris kommer nog att påverka börsen uppåt. För er som har läst min blogg tidigare så tror jag ungefär samma som jag har trott den senaste tiden.

Min strategi är för tillfället att satsa långsiktigt på mitt sparande. I mitt fall innebär detta att jag satsar på XACT BULL, den börsnoterade fonden som går upp 1,5% när OMX går upp 1% och vice versa när börsen går ned. I slutet av denna månad kommer jag att pumpa in ytterligare pengar i XACT BULL. Efter att jag har gjort det kommer jag att ha ganska mycket pengar i XACT BULL, i alla fall i relation till övriga innehav. Det känns inte så jobbigt, men faktiskt lite jobbigt. Jag har tiden på min sida. Förr eller senare kommer börsen att vända uppåt, men om det blir senare kan jag få vänta ganska länge innan jag är på plus-minus noll. Det känns lite jobbigt, men det får det vara värt. Genom att successivt pumpa in pengar i XACT BULL så tror jag att jag kommer att vara på plus minus noll någon gång under 2009 eller möjligtvis 2010.

Mvh Charlie

Inga kommentarer: