03 november 2008

De senaste dagarna har varit trevliga

För inte alls länge sedan, närmare bestämt under andra halvan av förra månaden, var OMX Stockholm 30 nere i 575. Idag har indexet repat sig och ligger på 667 i skrivande stund. I procent innebär detta en uppgång på hela 16%, vilket naturligtvis är mycket, dock skall man ha i åtanke att på helåret ligger vi fortfarande på en nedgång på ungefär 40%. I samband med att OMX30S var nere på 575 så var vi uppe i nedgång på hela 50% räknat från årsskiftet. Summa summarum, de senaste dagarna har varit positiva.




För ett tag sedan så fick jag en kommentar från en person som hade för avsikt att börja köpa aktier när det glidande medelvärdet för OMX30S räknat på 50 dagar bryter det glidande medelvärdet räknat på 200 dagar, dvs när det är en uppåtgående trend. I bilden nedan kan man se att det inte är så för tillfället, vilket förmodligen inte heller någon trodde, däremot kan man se att medelvärdet räknat för fem dagar (svart linje) är på väg att bryta medelvärdet räknat för 10 dagar (orange linje).



Naturligtvis så kan man inte dra alltför stora slutsatser av att analysera glidande medelvärden räknat på olika antal dagar, men det kan vara ett intressant komplement till annan analys. Det är i alla fall så som jag ser på saken. Dessutom är det intressant att titta på teknisk analys av den enkla anledningen att många andra tittar på det. Tesen "följ trenden" är egentligen inget annat än just teknisk analys.

Mvh Charlie

1 kommentar:

Mikael Edström sa...

Hej! Trevlig blogg, alltid bra att läsa hur andras funderingar kring börsen och aktier..

Kör du både teknisk analys och fundamental analys? Jag börjar lära mig mer och mer om teknisk analys, för er som vill lära er mer så finns en hel del matnyttigt på www.tekniskanalys24.se som är en ny TA-skola